Rozendaal en Klein Molekamp pasten bij elkaar

Jan Hendrik Klein Molekamp (70) nam vorige week donderdag afscheid als burgemeester van Rozendaal. Hij droeg de ambtsketting tien jaar lang met ‘heel veel plezier’ en gaat nu in Rozendaal genieten van zijn pensioen.

“Ik heb er geen moment spijt van gehad dat ik ooit gesolliciteerd heb als burgemeester van Rozendaal”, blikt Klein Molekamp terug op de afgelopen tien jaar. Het is een dag voor zijn afscheid in de Rozendaalse kerk en hij zit er ontspannen bij in zijn werkkamer met uitzicht op kasteel Rosendael. “Rozendaal is westelijk met een oostelijke charme. De bevolking is internationaal georiënteerd, maar de mensen zijn anders dan in het westen, minder gehaast. En het is natuurlijk heel prettig wonen hier. Laten we wel wezen, Rozendaal is vier keer uitgeroepen tot mooiste woongemeente van Nederland.”
Klein Molekamp had al de nodige bestuurlijke en politieke ervaring voordat hij in 2008 gepolst werd voor de burgemeesterspost door toenmalig commissaris van de Koningin Clemens Cornielje. Klein Molekamp groeide op in het Gooi, werkte onder andere bij de Kamer van Koophandel en was van 1994 tot 2003 lid van de Tweede Kamer voor de VVD. “Cornielje zei tegen mij dat Rozendaal en ik bij elkaar zouden passen en daar heeft hij gelijk in gehad. Ik kende Rozendaal nog niet. Maar dit is natuurlijk wel een streek waar je wilt wonen. Ik dacht: ik ben aan het einde van mijn werkzame leven en dan kan een gemeente als Rozendaal heel leuk zijn. Ik heb ook een eigen huis gekocht met de bedoeling hier te blijven wonen tot het einde der dagen.” Hij voegt eraan toe: “En ik hoop dat dat nog een eind weg is.”
Het werk zich eigen maken, ‘ging vrij makkelijk’, vertelt de burgervader. “Ik had zwaardere banen gehad. En ik mocht dan burgemeester zijn van een van de kleinste gemeenten van Nederland, ik voelde me ook direct gelijkwaardig met de burgemeester van grote gemeenten. Ik kijk niet op tegen de burgemeester van Arnhem bijvoorbeeld. Dat maakte mijn functioneren ook makkelijker.” Klein-Molekamp is ook blij dat er geen ‘grote rampen’ in Rozendaal zijn geweest tijdens zijn burgemeesterschap. “Als er een ramp gebeurt, is Rozendaal kwetsbaar. We hebben hier niet zo’n groot ambtelijk apparaat met de nodige ervaring zoals in bijvoorbeeld Amsterdam.” Hij denkt aan zaken als grote natuurbranden of een gijzelingsactie. “Die dingen zijn niet gebeurd, maar dat is niet mijn verdienste. Zo’n ramp overkomt je.”

Hoogtepunten

De warmte die hij altijd heeft gevoeld van de inwoners van Rozendaal. Dat raakt hem nog steeds. “Er was een klik tussen de bevolking en mij. Ik werd gewaardeerd, de inwoners traden me open tegemoet en dat was een wisselwerking”, aldus Klein Molekamp. “In In de Roos (een publicatie van de gemeente Rozendaal, red.) schreef ik vaak hoe ik het vond. Dan kreeg ik te horen: ‘U heeft het wel naar uw zin hier hè, burgemeester.’ En dan zei ik: ‘We zijn ook wel bevoorrecht dat we hier mogen wonen.’ Dat gaf een soort ontspannenheid.” Hij wenst zijn opvolger, Ester Weststeijn, ‘dezelfde warmte van de bevolking toe als die ik ook ontvangen heb’.
De ex-burgervader noemt het voltooien van de wijk De Del als hoogtepunt, alhoewel dat voor hem ook gelijk het lastigste dossier was. “Men had moeite met het bebouwen van de tennisbaan, uit emotionele overwegingen. Het is toch gebeurd en ik denk dat de wijk daardoor evenwichtiger is geworden. Als je die tennisbaan niet had bebouwd, had het kunnen gaan verloederen. Dat was de wijk niet ten goede gekomen. En uit die bebouwing hebben we ook de gymzaal van de nieuwe school kunnen betalen. Dat vind ik ook een winstpunt.”
En dan komt Klein Molekamp direct bij nog een hoogtepunt van de afgelopen jaren: de nieuwe school. “De school heeft veel gedoe opgeleverd, maar bij de opening op 7 januari voelde ik toch ook veel energie. ‘Wat is het een mooie school’, werd gezegd. Dus ik zou zeggen: Eind goed, al goed.”

Zeventig jaar

Klein Molekamp stopt na bijna tien jaar als burgemeester. Eigenlijk vindt hij het een verouderd criterium dat een burgemeester op zijn zeventigste moet stoppen. “Maar inmiddels zeg ik: er was geen beter moment om te stoppen dan na de opening van de school. Het was een natuurlijk moment om weg te gaan. En dat valt nu toevallig samen met mijn zeventigste verjaardag.” In het jaar voor zijn vertrek is hij ook de discussie aangegaan met de provincie over zijn opvolging. De vraag speelt al langer of Rozendaal als kleine gemeente wel zelfstandig moet blijven. “De provincie aarzelde aanvankelijk om na mij weer een volwaardige burgemeester te benoemen in Rozendaal. Maar ik ben blij dat ze in ieder geval daarin onze wens hebben gehonoreerd. Dat was voor mij ook het moment dat ik zei: nu is het tijd om te gaan. Ik schatte ook in dat de provincie geen belang had bij een ruzie met een relatief kleine gemeente. De provincie heeft grotere problemen dan de zelfstandigheid van Rozendaal, maar Rozendaal heeft geen groter probleem dan haar zelfstandigheid.”

Nostalgie

Tot de laatste dag was de burgervader actief. Zo leidde hij vorige week dinsdag nog een raadsvergadering. Last van nostalgische gevoelens heeft de Rozendaler niet. “Ik ben iemand die zegt: ik ben burgemeester en straks ben ik géén burgemeester meer. Het leven gaat verder. De praktijk zal moeten uitwijzen wat ik ga missen.” Klein Molekamp laat zijn kamer vrijwel precies zo achter als hij hem in 2009 aantrof. Ik heb het gedaan met de inrichting van mijn voorganger; ik heb er niet in geïnvesteerd. Ik heb mijn bureau opgeruimd maar neem waarschijnlijk niet meer dan een plastic tasje mee na tien jaar.”
Wat Klein Molekamp precies gaat doen de komende tijd weet hij nog niet. Hij zal wel meer tijd krijgen voor zijn hobby’s. “Ik lees veel, ik reis veel. Ik golf en bridge. En ik ben ook graag in mijn eigen tuin. Ik heb een heerlijke tuin en ik geniet van de vogeltjes, de kikkertjes en de libellen. Zeker afgelopen zomer was het fantastisch mooi. We moeten niet alleen zuinig zijn op de natuur rond Rozendaal, maar ook ín Rozendaal.” Verder ziet hij wel wat er op zijn pad komt. “Ik heb tegen sommige mensen gezegd: ik ben nog in voor een klus, maar ik moet er zin in hebben en het moet toegevoegde waarde hebben. Dat is het voordeel van deze nieuwe levensfase, het is ontspannend.” En er is een ding die hij zich al wel voorgenomen heeft om te gaan doen. “Ik ga m’n huis opruimen”, zegt hij lachend. “Daar ben ik nog jaren mee bezig. Nee, het is niet de bedoeling om me te gaan vervelen.”

Foto: Arnold van der Wiel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.