Home / Alle-Regiobode / Retrospectief: Mandolineclub Beekbergen

Retrospectief: Mandolineclub Beekbergen

Het dorp Beekbergen heeft veel verenigingen. Verschillende zijn al ter ziele gegaan. Zo ook de Mandolineclub Beekbergen. Deze foto is in de jaren dertig gemaakt. Johan Brink was toen dirigent van de club. Het waren gemengde clubs van mannen en vrouwen die hoofdzakelijk mandoline speelden met wat ritme-instrumenten.
In veel dorpen was vroeger een soort mandolineclub. Loenen heeft lange tijd ook zo’n muziekclub gehad. Jo Kappert heeft lange tijd Melodia geleid. Het was een grote club die volle zalen trok. Ook veel mandolines maar vooral mondharmonica’s. Toen Kappert er mee stopte was het snel gedaan met de club.
In het dorp Oosterhuizen werd Mondolia opgericht. Beide namen werden vaak met elkaar verwisseld. Hier werd hoofdzakelijk op mondharmonica’s gespeeld. Nico Manak was lange tijd dirigent. Daarna ook een tijdlang Marja Romeijn. Thans heeft Heidi Wolters de touwtjes in handen. De club bestaat nog altijd en is nog een bloeiende vereniging. Nog steeds komen jongeren de gelederen versterken. Jonge jongens en meisjes krijgen les met een melodica. Er is een jeugdorkest met zangers en zangeressen en een compleet A-orkest dat op de uitvoeringen de stemming er wel in weet te brengen. Helaas zijn bijna alle mondharmonica’s verdwenen om plaats te maken voor melodica’s, accordeons, mandolines en andere instrumenten. Het gezellige geluid is gebleven.
De uitvoeringen werden vroeger gegeven bij café Schotpoort aan het Kanaal Zuid in Oosterhuizen, daarna in de evenementenhal van De Nieuwe Zweep in Klarenbeek en na sluiting van deze zaal al een paar jaar in Het Boshuis in Klarenbeek. De repetities zijn wekelijks in het dorphuis in Oosterhuizen.
Op de foto staan op de bovenste rij van links naar rechts: dirigent Johan van de Brink, Andries Wilbrink, Jan Boerstoel, Willem Reichard, Jan Brink, Teunis Boerstoel, Frans Reichard en Jan Modderkolk, Tweede rij: Stien Boerstoel, Willy Brink, Dina Konink, Dina Ribbink en Truus Put. Vooraan: Jantje Wilbrink, Maaike van de End, Marie Boerstoel, Bertha Konink, Griet Meijboom en Reina Schut.

Lees ook

Retrospectief: Woning voor de tuinbaas

Deze week kijken we naar de in 1903 gebouwde woning voor de ‘tuinbaas’ van Hof …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.