Retrospectief: Hotel De Veluwe, Loenen

Zoals in veel dorpen zijn in Loenen ook verschillende horecazaken verloren gegaan. De zaken konden het niet bolwerken of de gebouwen waren te slecht. In veel gevallen maakte het bedrijf plaats voor meerdere woningen.
Loenen kende vroeger meer horecazaken, hoewel er nog steeds voldoende gelegenheid is voor een drankje, een hapje of gezellig op het terras. Verdwenen zijn onder andere café De Lindeboom, café Het Centrum, Café Modern, Café De Nieuwe Zwaan en ook hotel De Veluwe. Hotel De Veluwe stond vroeger aan het begin van de Hoofdweg naast Garage Van Oorspronk (De IJzeren Berg).
In 1904 werd het hotel gebouwd door Evert Nieuwkamp, die zelf een aannemersbedrijf had. Zijn echtgenote, mevrouw J. Nieuwkamp-Linthorst, beheerde het hotel-café. Samen met haar dochter wist zij het werk allemaal rond te krijgen. Er moest erg veelwerk gebeuren, want erg doelmatig was het hotel niet gebouwd. Maar een verbouwing tot een rendabel hotel zag Nieuwkamp niet zitten. Drie dochters, Heintje, Trijntje en Tonia, namen het hotel over van hun ouders. Zij beheerden dit lange tijd.
De opgeschoten jeugd leerde in hotel De Veluwe biljarten en proefde hier voor de eerste keer het bier. Dat was toen nog donker bier. Daar begon de jeugd mee en later volgde het bekende pils. Ze kwamen heel graag bij Heintje op bezoek. Want zo werd er in de volksmond gezegd: ‘We gaan even naar Heintje’. Haar oudere zusters werkten in het hotel. De dames Nieuwkamp waren in het dorp bekend met het gezegde ‘Heintje en Trijntje en Tonia dat kleintje’. Tonia was een inderdaad een klein (doof)vrouwtje.
Menigeen kan zich nog herinneren dat de eerste tandarts van Loenen, Donkersgoed, in een van de kamers zijn behandelkamer had. De cafézaal fungeerde dan als wachtkamer. Menigeen heeft daar met bibberende benen zitten wachten op de (nare) dingen die gingen komen.
Toen de dames ouder werden konden ze het werk niet meer aan en verkochten de zaak aan hoteleigenaar Vloon. Die verhuurde hotel De Veluwe aan diverse pachters, maar geen van allen wisten er een bloeiend bedrijf van te maken. Een van de laatste huurders wilde nog met de tijd meegaan en vestigde er voor de jeugd een disco in die de naam De Trog kreeg. Ook dit was geen lang leven beschoren. Het pand werd door leegstand slechter en werd gesloopt om plaats te maken voor een complex van vier woningen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.