Home / Alle-Regiobode / Retrospectief: Het laatste stukje Zutphensestraatweg

Retrospectief: Het laatste stukje Zutphensestraatweg

Tegenwoordig is dit een rustig stukje Zutphensestraatweg in Dieren. Na realisatie in 1959 van de Burgemeester de Bruinstraat en het aanleggen van een nieuwe kruising voor aansluiting op de Kanaalweg werd dit gedeelte nabij de sluis een doodlopende straat. Tenminste, voor auto’s. Aan de overzijde van de N348 gebeurde hetzelfde met de Kattenberg.

We kijken naar een foto uit 1925. Het pand vooraan is dat van de bakkerij van Wijers. Wijers was één van de elf bakkers die het dorp Dieren toen kende. Dat is een flink aantal op een bevolking van in die tijd iets meer dan 4.000 zielen. Het was voor de meeste bakkers in die tijd dan ook geen vetpot en dat is in 1918 ook de reden geweest om een gezamenlijke bakkerij op te zetten: de Centrale Bakkerij. Die was gevestigd aan de Molenweg, vlakbij de maalderij, waar het meel vandaan kwam.
Of Wijers in 1925 ook het brood van de gezamenlijke en coöperatieve Centrale Bakkerij verkocht of nog in eigen huis bakte, is trouwens niet bekend. Vast staat al wel dat Wijers in 1927 de zaak opdoekte en met zijn gezin verhuisde. Vanaf 1927 was kruidenier Gunsing in het pand gevestigd. En ook daar waren er in die jaren genoeg van in het dorp. Twee huizen verderop had kruidenier Hanskamp zijn winkel – op deze foto het derde pand van rechts – en daar tussenin verkocht Van Zeijst op huisnummer 85 melk en eieren.

Was het voor al die kleine ondernemers in de levensmiddelenbranche in die jaren al geen vetpot, met de opening in 1936 van Albert Heijn aan de Kerkstraat 7 werd de teloorgang danig versneld. Andere grootgrutters en supermarkten als Vivo, Spar en Coöp vestigden zich ook in Dieren en van al die zelfstandige bakkers, slagers, groentewinkels en melkboeren zijn er anno 2019 weinig over. Het dorp kent nog een handjevol van dergelijke zelfstandige verswinkels die met hun ambachtelijke werk en eersteklas kwaliteit nog steeds bestaansrecht hebben, maar het gros van de levensmiddelen komt uit de supermarkten en er wordt ook steeds meer online gekocht.

Lees ook

Business & Shopping: Corbeek Tweewielers viert jubileum met E-bike Opstapdagen

DIEREN – Het is al weer 12,5 jaar geleden dat Michel Corbeek zijn eigen zaak …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.