Home / Nieuws / Ook dorp Rheden krijgt een BIZ

Ook dorp Rheden krijgt een BIZ

RHEDEN – De komende vijf jaar komt er jaarlijks een kleine 13.000 euro beschikbaar voor het aantrekkelijker maken van het Rhedense winkelgebied. Dat is het resultaat van de draagvlakmeting die is gehouden en waarvan vrijdag 1 februari de resultaten bekend zijn gemaakt.

Een BIZ (Bedrijven Investerings Zone) was de wens van de ORDS (Ondernemend Rheden-De Steeg). In een BIZ-zone is iedere ondernemer verplicht een bijdrage te betalen aan de gezamenlijke pot waaruit activiteiten voor het aantrekkelijker maken van het winkelgebied. Het betekent dat zogenaamde ‘free riders’ – ondernemers die wel meeprofiteren van de activiteiten die worden georganiseerd maar niet meebetalen – buitenspel worden gezet. De gemeente Rheden zorgt voor de inning van de bijdrage van de ondernemers in het BIZ-gebied.

De wet schrijft daarbij voor dat minimaal de helft van de ondernemers in het gebied moet meedoen aan een draagvlakmeting en van deze deelnemers moet dan minimaal tweederde akkoord gaan met het instellen van een BIZ. Op 25 januari sloot de draagvlakmeting voor de Bedrijveninvesteringszone Centrum Rheden.
Van de ondernemers in het gebied reageerde 72 procent en daarvan was 81 procent voorstemmer. Hieruit blijkt dat de draagvlakmeting ruimschoots voldoet aan de wettelijke eisen om een dergelijke zone in te stellen, zo vertelde dorpswethouder Ronald Haverkamp vrijdag. De gemeenteraad was in december al akkoord gegaan met de invoering van de BIZ onder voorwaarde van een positieve uitslag. Na Dieren en Velp is Rheden het derde winkelgebied in de gemeente Rheden waar een BIZ is ingesteld.

Wethouder Ronald Haverkamp presenteerde uitslag van de draagvlakmeting: “Ik ben erg blij met deze positieve uitslag. Een bedrijveninvesteringszone draagt zeker bij aan een aantrekkelijk en levendig winkelgebied in Rheden. Dat is fijn voor ondernemers, maar zeker ook voor onze inwoners en toeristen. Samen met onder andere de ontwikkelingen rond de Zuidflank, krijgt heel Rheden op deze manier een extra impuls.”

Ook ORDS-voorzitter Alex Meerdink toonde zich content met het behaalde resultaat. “Rheden heeft dan misschien wel een relatief klein winkelgebied, maar ik geloof heilig in de toekomst van winkels in Rheden”, hield hij zijn gehoor voor. De realisatie van de BIZ is wat hem betreft slechts één van de stappen die nodig zijn voor de leefbaarheid van Rheden dorp, maar wel één waar hij namens de ondernemers dolblij mee is.

Foto: Wencel Maresch

Foto:

In het Wapen van Rheden werd de draagvlakmeting voor de BIZ bekendgemaakt. Het is een belangrijke impuls voor het winkelgebied van het dorp.

Lees ook

Eerbeekse kermis in september

EERBEEK – Oranjevereniging Eerbeek heeft goed nieuws. Van 9 tot en met 12 september wordt …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.