Home / Rheden-Regiobode / Nieuwe subsidieregeling voor huur cultureel podium

Nieuwe subsidieregeling voor huur cultureel podium

RHEDEN – De gemeenteraad van Rheden is dinsdag 30 januari akkoord gegaan met een nieuwe podiumvoorziening. Hiermee krijgen culturele gezelschappen subsidie voor de huur van een professioneel podium in de gemeente Rheden.

De gemeenteraad heeft geld beschikbaar gesteld om de zaalhuur van een professioneel podium te kunnen betalen voor RhederArt, Filmhuis Dieren en amateurgezelschappen uit de gemeente. Voor deze organisaties is de zaalhuur vaak te hoog om hun voorstellingen op een professioneel podium uit te voeren. Met de podiumvoorziening kunnen de kaartjes voor de professionele programmering van RhederArt en Filmhuis Dieren betaalbaar blijven voor de gasten.
Voor de amateurgezelschappen biedt de podiumvoorziening de mogelijkheid om tegen een beperkte bijdrage gebruik te maken van een professioneel podium.
Binnen de gemeente zijn er drie professionele podia: K13, Studio26 en Schouwburgzaal Theothorne. Deze drie podia kennen als kernfunctie het houden van voorstellingen voor publiek en de benodigde techniek, zoals licht en geluid, is standaard aanwezig.

De gemeenteraad heeft vastgesteld dat de podiumvoorziening er is voor amateurgezelschappen in de gemeente Rheden en voor de professionele programmering van RhederArt en Filmhuis Dieren. RhederArt organiseert per jaar 15 voorstellingen en Filmhuis Dieren kan met de subsidiebijdrage 70 filmvoorstellingen organiseren, naar verwachting in Schouwburg Theothorne in Dieren. Amateurgezelschappen kunnen zelf de keuze maken in welke zaal zij hun voorstellingen willen geven, K13 of Studio26 in Velp of Theothorne in Dieren.
Uitbater Maurice Vloed van Theothorne laat in dagblad de Gelderlander weten niet blij te zijn met deze nieuwe regeling. Voorheen kreeg de schouwburg een bijdrage, waardoor hij verzekerd was van zijn inkomsten. Met deze nieuwe regeling is het de culturele organisatie die subsidie krijgt. Mocht er dus onverhoopt een kink in de kabel komen en RhederArt of het Filmhuis stopt ermee, dan mist Vloed een grote bron van inkomsten en kan hij zijn begroting niet rondkrijgen. Over een garantie voor Vloed is door de gemeenteraad echter niet gesproken.

De gemeenteraad is dinsdag akkoord gegaan met de richtlijnen voor de podiumvoorziening. Hiermee kan het college van burgemeester en wethouders afspraken met de podia over hoe en wanneer de voorziening uitgevoerd gaat worden. De gemeente verwacht eind maart de uitvoering te kunnen presenteren met de voorwaarden waaronder een organisatie aanspraak kan maken op een subsidie om tegen gereduceerd tarief op een professioneel podium te staan.

Lees ook

Meander leest Meander

VELP – Meander is het nieuwe stripfiguurtje dat kinderen in Rheden wat moet bijbrengen over …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.