Home / Brummen-Regiobode / Nieuwe ooievaarswoning langs Kanaal in Hall

Nieuwe ooievaarswoning langs Kanaal in Hall

HALL – Aan de Langedijk, langs het Apeldoorns Kanaal in Hall, is woensdag 13 februari een paal met een nieuw ooievaarsnest geplaatst. De ooievaar die jaarlijks gebruikmaakt van het nest in de Amerikaanse eik, naast de paal, kan hier in de toekomst gebruik van maken.

Omdat de eik in slechte staat verkeert en gevaar oplevert voor fietsers en automobilisten, wordt deze boom gekapt. Een kapvergunning is verleend, maar de boom wordt pas eind dit jaar geveld. Dit is omdat Waterschap Vallei en Veluwe verwacht dat de ooievaar, die vorige week is teruggekeerd uit warmere oorden, dit voorjaar nog gebruik maakt van het nest in de eik.

De eik is ziek. De stam en takken van de eik vertonen schimmels en zwammen, daarnaast is sprake van stam- en takbreuk. Toch mag de eik niet zomaar gekapt worden. Dat komt omdat het ooievaarsnest op basis van de Wet Natuurbescherming een beschermde status heeft. Daarom vroeg Waterschap Vallei en Veluwe bij de provincie Gelderland ontheffing aan om de kap begin 2019 mogelijk te maken.
Om te voorkomen dat er in het broedseizoen geen nestplaats is, plaatste het waterschap de nieuwe nestpaal op eigen grond naast de eik. Voor het mogen plaatsen van deze nestpaal vroeg het waterschap bij de gemeente Brummen een Omgevingsververgunning aan. Naast de dorpsraad sprak het waterschap met de naaste bewoners. Zij begrijpen dat de boom weg moet.

Lees ook

Auto over de kop in centrum Rheden

RHEDEN – Op de Groenestraat in het centrum van Rheden is zondagochtend een auto over …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.