Home / Rheden-Regiobode / Nabestaanden begraafplaats Velp gezocht

Nabestaanden begraafplaats Velp gezocht

VELP – Het bestuur van de oude begraafplaats aan de Reinaldstraat in Velp is op zoek naar nabestaanden van degenen die tussen 1836 en 1982 zijn begraven aan de Reinaldstraat in Velp. Tussen 1982 en 2015 was de begraafplaats gesloten en zijn alle oude grafrechten verstreken. Helaas zijn ook veel gegevens van de begravenen en hun familieleden verloren gegaan.

De historische begraafplaats is in 2015 opnieuw in gebruik genomen, dankzij een grote groep vrijwilligers en met steun van gemeente Rheden en de provincie en anderen. Een deel van de oude graven wordt geruimd en opnieuw uitgegeven. Er wordt ook weer begraven.
Voordat een bepaald graf in de toekomst wordt geruimd en opnieuw uitgegeven, wil het bestuur van de Stichting Oude Begraafplaats Reinaldstraat Velp de nabestaanden de gelegenheid geven te reageren. Nabestaanden kunnen zich melden via een e-mail naar info@oudebegraafplaatsvelp.nl. Het volledige register kan geraadpleegd worden op site www.oudebegraafplaatsvelp.nl.

De begraafplaats is een gemeentelijk monument. Verder bevinden zich op de begraafplaats twee rijksmonumenten, de grafkelder van de voormalige bewoners van Kasteel Biljoen en de grafstede van F.J. Hallo. Het groen van de begraafplaats wordt onderhouden door een groep van ongeveer dertig vrijwilligers.
Op de begraafplaats bevindt zich ook een monumentaal schijndodenhuisje. In een schijndodenhuisje werden vroeger de doden minstens 36 uur opgebaard voor ze begraven werden, om er zeker van te zijn dat iemand echt dood was. In 1874 is in opdracht van de Commissaris des Konings in Gelderland dit schijndodenhuisje gebouwd. In de loop der jaren was het gebouwtje ernstig in verval geraakt. Met de restauratie in 2012/2013 is het unieke gebouwtje weer in de oude staat gebracht. Het is nu ingericht als columbarium (urnenmuur).

Lees ook

Auto over de kop in centrum Rheden

RHEDEN – Op de Groenestraat in het centrum van Rheden is zondagochtend een auto over …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.