Home / Nieuws / Leerlingen De Lappendeken doen samen met Radboud onderzoek in de klas

Leerlingen De Lappendeken doen samen met Radboud onderzoek in de klas

DE STEEG – Hoe komt het dat het zo lastig is om dingen die je automatische doet niet te doen, zoals het reageren op het trillen van je telefoon in je broekzak? Hoe kan kunstmatige intelligentie de dokter helpen om kanker op te sporen? En wat is het effect van sport op de gezondheid van ons hart? Dit is een aantal wetenschappelijke vragen waar leerlingen van basisschool de Lappendeken in De Steeg en drie andere scholen in Gelderland zelf onderzoek naar gaan doen. Vanaf 14 februari kruipen zij in de huid van de wetenschapper, onder begeleiding van onderzoekers en het Wetenschapsknooppunt van de Radboud Universiteit.

De leerlingen gaan dieper in op vragen als: hoe kun je dat wat je automatisch doet veranderen en welk gedrag is bij dieren automatisch? Hoe werkt het stellen van diagnoses en hoe leert een slimme computer dit te doen? Beweeg ik wel genoeg en hoe meet ik dat? En wat gebeurt er in mijn hart als ik me inspan?
De leerlingen leren tijdens deze unieke projecten niet alleen meer over de thema’s, maar ook hoe je daar zelf onderzoek naar kunt doen, bijvoorbeeld door te observeren of experimenten te doen. In groepjes formuleren ze een eigen onderzoeksvraag, maken ze een onderzoeksplan en voeren dat ook uit. De resultaten worden uiteindelijk aan de klas gepresenteerd. Daarnaast brengen de leerlingen een bezoek aan de Radboud Universiteit om de onderzoekers aan het werk te zien.
Het onderzoek op school maakt deel uit van het project ‘Wetenschappelijke doorbraken de klas in!’ De resultaten worden uiteindelijk aan de klas gepresenteerd. Daarnaast brengen de leerlingen een bezoek aan de Radboud Universiteit om de onderzoekers aan het werk te zien.

www.ru.nl/wetenschapsknooppunt

Lees ook

Fietser geschept door auto in Laag-Soeren

LAAG-SOEREN – Op de kruising van de Badhuislaan met de Harderwijkerweg in Laag-Soeren heeft woensdagavond …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.