Home / Rheden-Regiobode / Ik vind: Podiumvoorziening

Ik vind: Podiumvoorziening

De gemeenteraad van Rheden is vorige week dinsdag – na een stevig debat – akkoord gegaan met de nieuwe Podiumvoorziening. In ons gemeentelijk beleid (en coalitieakkoord) is vastgelegd dat wij willen investeren in projecten en activiteiten van amateur- en professionele gezelschappen (concerten, theaterproducties en filmvoorstellingen) en niet in stenen of gebouwen, zoals in het verleden het geval was. Om die reden wordt het budget in deze nieuwe podiumregeling verstrekt aan de organisaties die de activiteiten organiseren (RhederArt en het Filmhuis), en niet meer aan de eigenaars of ondernemers van de drie podia (Schouwburgzaal Theothorne in Dieren, K13 en de grote zaal van Studio26 in Velp) zoals in de huidige Theothorne-regeling het geval is.
De subsidieregeling zorgt voor een bijdrage in het gebruik van deze drie podia (huur van de zaal). Het geld dat hiervoor vrijgemaakt is, bedraagt 70.000 euro, en de hoogte van dit bedrag is vele malen hoger dan de Theothorne-regeling. Aan het einde van het jaar wordt bekeken of de vooraf vastgestelde aantal voorstellingen gehaald zijn, en het eventueel ongebruikte deel van het subsidiebudget wordt vervolgens teruggestort naar de kas van de gemeente.

Allemaal goed nieuws zou je zeggen, maar desondanks zijn er afgelopen weken pogingen ondernomen om de geldstromen toch via Theothorne te laten lopen (en niet via RhederArt of het Filmhuis) – met als reden de ondernemer op deze manier meer bestaanszekerheid te geven. De VVD is het daar niet mee eens, omdat we op deze manier toch weer bezig zijn met het subsidiëren van stenen in plaats van films of podiumkunsten. Daarnaast worden er andere randzaken bijgehaald (zoals bijvoorbeeld het gebruik van het restaurant van Theothorne als sportkantine), die wij wel begrijpen – maar die niets te maken hebben met deze podiumvoorziening. De VVD vindt dit jammer, wij willen deze discussie graag zuiver houden.
Deze podiumvoorziening gaat over subsidies voor culturele activiteiten, en niet over het subsidiëren van gebouwen. Of ondernemers. Of sportclubs. Al deze zaken moeten op een andere manier geadresseerd worden bij de gemeente – en niet betrokken worden in een regeling die zuiver bedoeld is om culturele activiteiten (voor professionals en lokale amateurverenigingen) te ondersteunen.

Martinique Visser,
raadslid VVD

Lees ook

Kasteel en park Rosendael hoopt in mei te openen

ROZENDAAL – Maandenlang zijn kasteel en park Rosendael gesloten geweest voor publiek, maar nu is …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.