Friese lezing: It is mei sizzen net te dwaan

VELP – Pier Bergsma uit Hurdegaryp is woensdag 13 februari te gast bij studiekring Dr. Eeltsje Halbertsma. Hij spreekt dan over de versterking van minderheidstalen en het Fries in het bijzonder.

Het Fries is de tweede officiële taal van Nederland, maar toch heeft deze minderheidstaal het moeilijk. Bij de jeugd wordt het Fries meer en meer verdrongen door het Nederlands. Het Fries heeft een lage status en geen economische waarde. De financiële investeringen in het onderwijs zijn weinig effectief, want waarom zou je Fries willen leren lezen en schrijven, wanneer je dat in je dagelijkse leven niet of nauwelijks ziet of nodig hebt. Wettelijk is er van alles geregeld, maar in de praktijk komt van veel afspraken weinig terecht. De titel van Bergma’s lezing luidt dan ook ‘It is mei sizzen net te dwaan’, wat zoveel wil zeggen als ‘zeggen en doen zijn twee’.

In zijn lezing zal Bergsma als bestuurslid van de Ried fan de Fryske Beweging laten zien wat men in Fryslân en bij de Ried doet om de Friese taal in het dagelijks leven te bevorderen en het draagvlak te verbreden. De lezing wordt georganiseerd door de studiekring Dr. Eeltsje Halbertsma, begint om 14.00 uur en wordt gehouden in zalencentrum Parkstaete. De toegang is gratis voor leden, andere belangstellenden betalen 5 euro entree. De lezing wordt gehouden in de Friese taal.

G.R.Hoekema, tel. 06 – 22200739

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.