Home / Brummen-Regiobode / Eerbeek wil ‘groen, werk en identiteit’

Eerbeek wil ‘groen, werk en identiteit’

EERBEEK – De groene omgeving, de werkgelegenheid en de identiteit van de dorpen, die moeten behouden worden in de gemeente Brummen. Dat werd duidelijk tijdens een goed bezochte bijeenkomst over de nieuwe Omgevingswet, op maandag 4 februari in Eerbeek.

Met de Omgevingswet wil de overheid de regels voor ruimtelijke ontwikkeling vereenvoudigen en samenvoegen. Zodat het straks bijvoorbeeld makkelijker is om bouwprojecten te starten. Naar verwachting treedt de Omgevingswet in 2021 in werking.
De bijeenkomst in Eerbeek werd georganiseerd door Democratisch Brummen, D66 en GroenLinks. Wim Wensink leidde de avond in De Korenmolen in goede banen. Na een inleidende film en een korte introductie door de heer Thijs Schiphorst, voorzitter van D66 Brummen-Eerbeek, over wat er nu gaat veranderen met de komst van de nieuwe Omgevingswet, mochten alle aanwezigen aan de slag met hun wensen en ideeën, die uiteindelijk tot een omgevingsvisie zouden kunnen leiden.
De Omgevingsvisie is één van de kerninstrumenten van de Omgevingswet. In die visie staat wat ‘wij’ met elkaar belangrijk vinden als het om onze directe leefomgeving gaat. De burger en andere belangenorganisaties krijgen dus meer invloed met de komst van de Omgevingswet, die onder andere in het leven is geroepen om procedures in de toekomst te vereenvoudigen en te verkorten. De rol van de gemeente zal aanzienlijk worden verminderd.
Dat de Omgevingsvisie bij alle aanwezigen leeft, bleek uit het enthousiasme waarmee in groepen werd gewerkt aan diverse belangrijke onderwerpen, gerelateerd aan een goede leefbaarheid in de dorpen. De gesprekken aan de tafels waren levendig en het leverde bovendien interessante visies op. Iedereen was het er over eens dat de groene omgeving, de werkgelegenheid (onder andere de Eerbeekse papierindustrie) en de identiteit van de dorpen behouden moeten blijven. Verder kwam ook aan de orde de energietransitie, de saamhorigheid en verbinding onder inwoners en buurtschappen, woonruimte voor jongeren en senioren, cultuur en recreatie en het betrekken van de jeugd bij hun eigen omgeving.
De drie fracties hebben laten weten dat er een vervolg komt op deze ‘geslaagde avond’.

Lees ook

Lotenverkoop Schaapscheerdersfeest

LOENEN – Ook in 2021 gaat het Schaapscheerdersfeest in Loenen niet door. Omdat het volgend …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.