Home / Alle-Regiobode / Een Stief Kwartiertje: Klikken

Een Stief Kwartiertje: Klikken

Al willen we het liever vaak niet weten, maar we worden aan alle kanten in de gaten gehouden, of sterker nog gecontroleerd en zelfs gemanipuleerd. Google, Facebook, Amazon, Apple en de hele gedigitaliseerde rambam kijken permanent over onze schouders mee, registreren al onze bewegingen en als straks de kunstmatige intelligentie nog meer digitale handen en voeten krijgt, dan zijn we volledig overgeleverd. Zo ver is het nog niet, maar we zijn hard op weg; het is de vraag of er nog wat valt bij te sturen.

We kennen inmiddels al een aantal door onszelf ingestelde ‘opsporingsmethoden’ zoals de whatsappgroepen om elke verdachte beweging te melden en de buurtbewaking; daar tussendoor valt zo hier en daar soms nog een politieagent te ontwaren. Voor de gemeente Rheden is dat allemaal niet genoeg, men heeft het idee dat de ondermijnende criminaliteit een echte bedrijfstak dreigt te worden en dus is meer controle op het doen en laten van haar burgers een absolute voorwaarde om de veiligheid te garanderen. Elke ambtenaar moet voortaan de klikapp gebruiken, een digitaal speeltje dat gebruikt moet worden als hij of zij een vermoeden heeft dat een burger snode plannen heeft. Elke naar onraad zwemende handeling, elk vermoeden of signaal van naderend onheil of mogelijk criminele activiteit moet onmiddellijk gemeld worden. Ambtenaren zijn niet langer vriendelijke dienstverleners en vertrouwenspersonen, maar eerdaags de vooruitgeschoven posten van de politie en het gemeentebestuur.
Het is weer een stap op weg naar volledige controle, maar we mogen als brave burgers uiteraard niet zeggen dat het voortkomt uit argwaan en wantrouwen. We moeten heel blij zijn dat de ambtenaren nu over ons waken en dan doen ze natuurlijk alleen maar om onze veiligheid en ons welzijn te waarborgen. We leveren onszelf uit voor onze eigen bestwil; zo moet u het zien.

Mocht u eerdaags een praatje over de heg maken met uw buurman bij wie al eens het vermoeden is gerezen dat hij meer joints rookt dan zijn vijf wietplantjes op de zolderkamer hem toestaan, dan kan dat gesprek wel eens door de langs fietsende ambtenaar gezien worden als het smeden van een complot tot illegale wietteelt, terwijl u niet verder bent gekomen met de buurman dan de gedeelde conclusie dat het mogelijk die middag zou kunnen gaan regenen.
Ik geef toe, het is vergezocht en op het hoofdkantoor van de gemeentelijke controledienst aan de Hoofdstraat te De Steeg zal men dat ook bevestigen, maar de klikapp is de volgende stap op de weg naar nog meer toezicht op ons doen en laten. Als we niet heel goed oppassen, is klikken een route naar een totalitaire staat. Het zal zo’n vaart niet lopen zult u denken, maar de criminaliteit kent tegenwoordig veel varianten. De digitale samenleving dendert maar door en levert de mens daaraan uit. De klikapp maakt ons dader en slachtoffer.
De politie maakt geen gebruik van de app, maar de gegevens zullen wel die van de politie aanvullen. Kortom, men werkt niet samen, maar deelt zo nodig de informatie. We zouden dat ondermijnende burgerinfo kunnen noemen.

En er komt nog een stap. Op het ROC Twente krijgen alle leerlingen lessen over ondermijnende criminaliteit als onderdeel van het verplichte vak burgerschap en de lessen zijn ontwikkeld in samenwerking met de politie. Dat vak zal ook op de Rhedense scholen geïntroduceerd worden, want de burgemeester vindt ondermijning een van de belangrijkste aandachtsgebieden. Hij moet echter wel oppassen dat zijn ambtenaren niet hun eigen geloofwaardigheid ondermijnen.

Desiderius Antidotum

Lees ook

Retrospectief: Woning voor de tuinbaas

Deze week kijken we naar de in 1903 gebouwde woning voor de ‘tuinbaas’ van Hof …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.