Home / Alle-Regiobode / Een Stief Kwartiertje: De Vrijwilliger

Een Stief Kwartiertje: De Vrijwilliger

Wat maakt een samenleving tot een plek waar echt wordt samengeleefd? Wellicht denkt u dat de landelijke, provinciale en gemeentelijke overheden de voorwaarden daartoe moeten scheppen met hun aanwijzingen wat er wel en niet mag; dat pretenderen ze ook en soms lukt het zelfs. Of misschien is het ons welvaartsniveau, aangevuld met een flinke dosis welzijn, die het gedrag van mensen in een samenleving vormgeeft, mede door de christelijke ethiek en cultuur waarmee van velen van ons zijn opgevoed? Het zal allemaal meespelen, maar een van de belangrijkste hedendaagse factoren, die de samenleving leefbaar houdt, is het werk van de vrijwilliger. Hij of zij is de smeerolie van de samenleving.

In het afgelopen decennium hebben de kabinetten Rutte I en II forse bezuinigingen doorgevoerd en de samenleving min of meer geprivatiseerd en daarmee geïndividualiseerd. Veel zaken mochten we zelf uitzoeken en de thuiszorg is daar een schrijnend mooi voorbeeld van. Aangezien mensen, die op elkaar betrokken zijn, elkaar niet in de kou laten zitten, wordt er altijd links of rechts weer een oplossing gezocht, ergens een mouw aangepast, een noodverband gelegd. Dat gaat zo in huishoudens, maar ook bij clubs, verenigingen en organisaties en die draaien allemaal op vrijwilligers. En als de samenleving verder individualiseert komt daar steeds meer druk op te liggen. Teveel, zo blijkt.

In Doesburg heeft de noodklok geluid en daarnaast componeert de beiaardier van het carillon van de Martinitoren momenteel een requiem, waarvan hij hoopt dat niet te hoeven spelen. Het oude stadje kent vele festiviteiten met een regionaal karakter en dat zorgt voor veel bezoekers en dus ook voor geld in de stadskas. Om al die evenementen in leven en op niveau te houden zijn heel veel vrijwilligers nodig, maar die willen voor hun heilzame werk niet voortdurend struikelen over de gemeentelijke regelingen, verordeningen, voorwaarden etc., die als slecht gelegde kinderkopjes in de straten nogal hinderlijk zijn geplaveid. Dat er regels moeten zijn is eenieder duidelijk, maar de afhandeling van de vergunningaanvragen zou met minder bureaucratisch gezever en ziekelijke verering van regelgeving en met meer welwillendheid en begrip voor de organisatoren kunnen zorgdragen dat vrijwilligers ook enthousiast blijven. Er dreigt een tekort aan vrijwilligers en op hun beurt dreigen de organisatoren af te haken; er hangt dreiging in de Drususstad.
Nu is dreigen met opstappen een begrijpelijke, doch niet de beste methode. Dan is opstappen beter, zoals we gezien hebben in Brummen bij de Pinkstermarkten. Nadat het oude organisatiecomité opstapte stonden er weer mensen op die het fenomeen niet verloren wilden laten gaan.

Hoe zal het gaan met de poelwerkgroep Brummen die verleden week in hun eigen poel ten onder is gegaan; er zijn geen vrijwilligers meer om het slijk te verlevendigen. En hoe zal het gaan met Theothorne in Dieren waarvan de eigenaar zijn lot aan de subsidie en de welwillendheid van de culturele clubs, gerund door vrijwilligers, verbonden heeft. De rol van de vrijwilliger wordt discutabel als hij de sluitpost op de begroting van de zakenman wordt.

Samenleven houdt in dat iedereen met alles verbonden is en is de verantwoordelijkheid van ons allen, maar het mag niet zo zijn dat het vrijwilligerswerk en daarmee het functioneren van de samenleving steeds meer draait op het uitstervende ras der pensionado’s. De samenleving is immers meer dan de som der delen.
De gemeente Doesburg, maar feitelijk alle gemeenten, moeten de voorwaarden scheppen om een samenleving levend te houden, dan zal en moet de samenleving niet dreigen maar doen.

Desiderius Antidotum

Lees ook

Retrospectief: Woning voor de tuinbaas

Deze week kijken we naar de in 1903 gebouwde woning voor de ‘tuinbaas’ van Hof …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.