Home / Alle-Regiobode / Een Stief Kwartiertje: Canus Lupus

Een Stief Kwartiertje: Canus Lupus

Het is niet waarschijnlijk dat u haar bent tegengekomen, maar er dwaalt een asielzoekster door onze omgeving. Nu is dat niet ongewoon, evenals het feit dat onze naturalisatiedienst nog geen besluit heeft genomen of ze mag blijven. U weet dat die procedures erg lang, zo niet te lang duren en in het specifieke geval van deze asielzoekster, Canis Lupus genaamd, duurt die al ruim een halfjaar. Dat maakt de kans dat ze mag blijven alleen maar groter. Er komt wellicht een Canis Lupuspardon.
Ze komt uit Duitsland en dat staat bekend als een veilig land, maar toch voelde ze zich gedwongen om te vluchten; ze werd min of meer weggejaagd. In tegenstelling tot de andere asielzoeksters in de regio loopt ze op vier poten en dat betekent dat ze in staat is zich snel uit de voeten te maken en dat is nodig want ook hier is ze niet veilig. Ook wij, vreedzame Veluwenaren, zijn niet geheel gevrijwaard van vreemdelingenhaat.

De directeur van de Hoge Veluwe zegt Canis af te schieten als ze het waagt om ook maar één poot op zijn terrein te zetten. Als natuurbeheerder en naar goed Nederlands gebruik heeft hij dan ook een groot hek om zijn natuurterrein gezet, want je kunt niet beheren zonder hek. De natuur is immers onberekenbaar en veel te vrijpostig.
Hij krijgt steun van Annie Schreier-Pierik van het CDA, die in het Europese parlement pleit om van een groot deel van de Veluwe boerengebied te maken met schapenhouders als stalmeesters en wat rest aan niet ontgonnen gebied moet dierentuin worden. Annie vindt ook dat de Oostvaardersplassen agrarisch gebied is en ze kreeg onlangs gelijk nu de edelherten massaal naar het abattoir worden geleid om het volk van een heerlijk hertenbiefstukje te voorzien. Zo halen we de vermindering van de vleesconsumptie niet en dat moet ook niet, zegt Annie. Ze zet Canis weliswaar niet op haar menulijst, maar wel op de lijst van uit te zetten asielzoekers. Bovendien is Duitsland tegenwoordig een veilig land.

We noemen de Veluwe en daarmee de Veluwezoom natuurgebied. Canis Lupus is bij ons al meerdere malen gesignaleerd. Ze maakt de indruk te willen blijven ondanks dat haar aanwezigheid de gemoederen danig bezighoudt. Ze is waarschijnlijk te druk met zichzelf te voederen in plaats van zich druk te maken over onze gemoederen. Dat komt nog wel.

Onder natuur worden processen verstaan waar alles zichzelf ordent, al dan niet beïnvloed door menselijk handelen, maar niet volgens menselijke doelstellingen. Het zijn processen waar de mens nog geen direct invloed op uitoefent en dat is voor de mens als hoofdpredator een onverteerbare zaak. Natuur bij ons is een dierentuin met een stevig hek en niet te grootschalig zoals bij de Oostvaardersplassen, anders gaat de natuur weer met onze beleidsplannen aan de haal. Natuur is dus cultuur met een vleugje spontane flora en fauna en alleen dan wanneer wij een poging wagen onze handen thuis te houden.

De Veluwe en dus ook de Veluwezoom is een leuke dierentuin voor Canis Lupus. Als ze eerdaags erkend wordt als statushouder en dus voorlopig mag blijven dan heeft ze het recht familie te laten overkomen, waaronder ook een toekomstige huwelijkspartner gerekend mag worden.
We huisvesten al een diverse statushouders uit diverse werelddelen en dus moet het mogelijk zijn dat Canis zich met haar man en daarna met hun kinderen hier vestigt. Ze mogen zich dan op z’n Nederlands hier thuis voelen, dat wil zeggen vrij zijn, uiteraard dankzij extra hekwerk en stroomdraden.

Lees ook

Retrospectief: Woning voor de tuinbaas

Deze week kijken we naar de in 1903 gebouwde woning voor de ‘tuinbaas’ van Hof …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.