Home / Brummen-Regiobode / Dolkomische situaties bij uitvoering van De Gulle Lach

Dolkomische situaties bij uitvoering van De Gulle Lach

LOENEN – De keuze van het bestuur van de toneelvereniging De Gulle Lach uit Loenen voor het stuk ‘Spieker Willem, wat he’j toch uut evrèten’ heeft prima uitgepakt. Drie keer werd het stuk in het afgelopen weekend opgevoerd in een prima bezette zaal van De Brink

Vele dolkomische situaties met veel acties kwamen er in voor. Het publiek heeft weer met volle teugen kunnen genieten van een gezellig stuk waarin vele vraagtekens voorkwamen. Sophia Braat, die de regie had van het stuk, maakte er met de spelers een bijzonder vrolijke avond van waarover nog lang wordt doorgepraat.
De hoofdrol van timmerman in dit toneelspel van Bern Gombold, in een vertaling van Ben ten Velde, werd gespeeld door Arend Jan Hammink. Alles speelde zich af in de werkplaats van Willem Spieker. Het stuk begon met een Willem die een forse kater had na een feestavond met de muziekvereniging. Hij had veel te veel gezopen en herinnerde zich niks meer. Hij miste wel een schoen, zijn portemonnee, gebit en er stond een onbekende ladder in de werkplaats. Ook toen zijn zoon Frank (Sander Nijhof) binnenkwam met een ramenluik werd de zaak er niet duidelijker op. Die wist ook nergens meer van. De verwikkelingen werden nog groter toen de plaatselijke agent Johan Grooten (Jan de Jong) verscheen en ook al flink gedronken gehad. Die bleek zijn tabaksdoos te missen en dat werd met de portemonnee gevonden in het bed van Gertrude, de huishoudster van de pastoor, in een glansrol van Wilma Pels. De mannen snapten er niks van. Hoe kon dit toch allemaal? Oh, als de vrouwen erachter kwamen. Het werd allemaal niet eenvoudiger toen de tweelingdochters Suzanne en Jenny (een mooie dubbelrol van Grietje Uijtenboogaart) zich er ook nog mee gingen bemoeien.
De rapen waren helemaal gaar toen echtgenotes Rita van de politieagent (Leonie Goedkoop) en Triene van de timmerman (Louise Rutgers) achter de misstappen van de mannen kwamen. De vrouwen waren ziedend en de mannen waren doodsbenauwd voor de woedende vrouwen. Af en toe kwam ook Gertrude opdraven en veroorzaakte nog meer verwarring. Het bleek dat de mannen door de toestanden in de pastorie ook hun broek hadden verloren en later de verkeerde aantrokken. Het werd echt ‘onderbroekenlol’ om de preutse huishoudster. Wat later buitelde zij zelfs in bed met de agent, zodat Willem noodgedwongen in de werkplaats moest zetten. Hij mocht niet in huis. Timon Leusink was de dirigent die met broekspijpen aan de stoel werd vastgeknoopt.
Het stuk in drie bedrijven bleef boeien tot het eind. De vele raadsels moesten ontrafeld worden. Het stuk werd grotendeels in het dialect gespeeld. Dit kwam de humor ten goede want er waren nogal krasse uitspraken te beluisteren.

Aan het eind van de avond werd Arend Jan Hammink in het zonnetje gezet. Secretaris Jan de Jong sprak hem toe. Vorig jaar moest Hammink noodgedwongen verstek laten gaan maar dit jaar was hij duidelijk in puike vorm voor zijn rol van Willem de timmerman. Deze acteur staat al vijftig jaar op de planken. De Jong prees hem als een prima acteur die zijn rol altijd prima wist te vertolken. Ook deze avond had hij een rol die hem op het lijf was geschreven. Hammink is al vijfentwintig jaar verbonden aan De Gulle Lach daarom kreeg hij naast dankwoorden ook een presentje aangeboden. Echtgenote Syta, die deze avond ook als speaker fungeerde, kreeg voor haar steun een mooie bos bloemen aangeboden.

Foto: Han Uenk

Lees ook

Meander leest Meander

VELP – Meander is het nieuwe stripfiguurtje dat kinderen in Rheden wat moet bijbrengen over …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.