Disobedience en Maria by Callas bij Filmhuis Doesburg

DOESBURG – Deze week zijn twee films te zien bij Filmhuis Doesburg. Vrijdag 15 en woensdag 20 februari wordt het drama Disobedience vertoond. Zondag 17 februari draait de documentaire Maria by Callas. Elke voorstelling begint om 20.00 uur en is in Het Arsenaal in Doesburg.

Disobedience is een meeslepend drama, dat vertelt over Ronit. Ze komt terug in een gemeenschap, die haar decennia eerder heeft verbannen wegens een verliefdheid op een jeugdvriendin. Teruggekomen blijkt haar overleden vader haar te hebben onterfd, wordt ze door menigeen respectloos behandeld en blijkt tot overmaat van ramp dat Esti, de vrouw met wie ze ooit een gepassioneerde affaire beleefde, inmiddels te zijn getrouwd met de man die Ronit voorheen als hun beste vriend beschouwde. En laat die man dan ook nog eens de benoemde opvolger van haar overleden vader zijn. Eenmaal terug laait toch de passie weer op, als Ronit en Esti de grenzen van het geloof en seksualiteit onderzoeken.

Maria by Callas (foto) toont veertig jaar na de dood van deze bekende Amerikaans-Griekse operazangeres nooit eerder vertoonde persoonlijke Super 8-films, eigen live-opnames, intieme brieven en zeldzame archiefbeelden waarin Maria Callas voor het eerst in kleur achter de schermen te zien is. Daarnaast is er volop ruimte voor muziek: beroemde aria’s uit opera’s als Tosca, Norma en Lucia di Lammermoor. Ze was Callas en ze was Maria, zei ze in een interview. Twee verschillende personen: de operadiva en de vrouw die ook nog bestond, verstopt achter de glamour en de onophoudelijke media-aandacht. Maria Callas (1923-1977), één van de grootste sterren van haar tijd, was publiek bezit. Wat ze ook deed, op het podium of daarbuiten, het werd driftig besproken door haar fans, de critici en de roddelpers. Naast Callas zijn ook Aristoteles Onassis, Marilyn Monroe, Alain Delon, Yves Saint Laurent, J.F. Kennedy, Luchino Visconti, Winston Churchill, Grace Kelly en Liz Taylor te zien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.