Home / Alle-Regiobode / Business & Shopping: vdveenschilders viert honderdjarig bestaan

Business & Shopping: vdveenschilders viert honderdjarig bestaan

DIEREN – Schildersbedrijf vdveenschilders in Dieren bestaat honderd jaar. Reden voor een feestje en een mooie gelegenheid voor eigenaar Rens van der Veen en zijn vader Henk om eens terug te kijken op een eeuw familiegeschiedenis.

Het waren Hendrik Jan en zijn zoon Marius van der Veen die in 1919 startten met hun eigen schildersbedrijf, H.J. van der Veen & Zoon. Ze waren begin vorige eeuw werkzaam in de huis- en rijtuigschilderij van P. Gastelaars aan de Kerkstraat in Dieren. Gastelaars had daarnaast een drogisterij, maar vond dat te druk. “Als we de oorlog overleven, mogen jullie verder met het schildersbedrijf”, had hij gezegd en zo ging het familiebedrijf van start.

Eind jaren zestig kwam Henk van der Veen als derde generatie in het bedrijf. “Ik was enig kind, dus het sprak voor zich dat ik ermee verder zou gaan.” Zijn zoon Rens kreeg van hem daarom alle gelegenheid om een ander vak te kiezen, maar die wilde juist niet anders. “Als kind riep ik al dat ik schilder wilde worden. En drummer. En dat is me beide gelukt”, lacht Rens.
Sinds 1996 is het Rens van der Veen die aan het roer staat van het familiebedrijf. Hij veranderde de naam in het wat modernere vdveenschilders en verhuisde naar het huidige pand in de Rinaldostraat. Vader Henk werkte nog een paar jaar mee, maar nam daarna definitief afscheid. “Ik bemoei me nergens meer mee. Rens moet het doen op zijn eigen manier. En dat doet hij goed.”

Als vader en zoon terugkijken op honderd jaar schildersbedrijf Van der Veen, vallen vooral de veranderingen op: “Betere verf, andere technieken als spuiten en plafondrollers, het hele internet dat bestellen en afspraken maken zoveel makkelijker maakt”, noemen ze op. Henk kan zich de intrede van de computer nog goed herinneren en ziet dat het zijn zoon veel tijdsbesparing oplevert. “Het werk waar jouw moeder vroeger de hele week mee bezig was, doe jij nu in één dag.”
Maar bij het opsommen van alle vooruitgang trekken ze ook direct de conclusie dat het vak nog altijd hetzelfde is. “De kwast blijft. Schilderen blijft vakmanschap.”
Wat dat betreft kan vdveenschilders bouwen op een vast team met vakkundige medewerkers. “Ik heb momenteel zestien man aan het werk, waarvan de meeste hun opleiding in ons eigen bedrijf hebben gevolgd. Ik kan ze volledig vertrouwen”, zegt Rens trots. Wel benadrukt hij dat hij altijd even langskomt als zijn mannen ergens aan het werk zijn. “Niet om ze te controleren, wel om binding te houden. En soms stap ik zelf ook nog weleens ergens op de steiger.”

In de loop der jaren heeft vdveenschilders een vaste klantenkring opgebouwd. Niet alleen veel particulieren maken graag gebruik van de diensten van het bedrijf, ook veel scholen en bedrijven zijn klant bij Van der Veen. Vier generaties schilders komen al bij De Koninklijke Gazelle en het crematorium in Dieren over de vloer.

Het honderdjarig bestaan van het familiebedrijf is reden voor een feestje. Daarom heeft vdveenschilders dit jaar elke maand een andere actie. Ook is Rens druk met de organisatie van een evenement, waarschijnlijk voor september, maar daar wil hij nog niets over kwijt. “Nieuws daarover volgt later!”, kondigt hij in ieder geval vast aan.

www.vdveenschilders.nl

Lees ook

Retrospectief: Woning voor de tuinbaas

Deze week kijken we naar de in 1903 gebouwde woning voor de ‘tuinbaas’ van Hof …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.