Burgemeester opent jubileumjaar Speelotheek Velp

VELP – Aan burgemeester Carol van Eert van de gemeente Rheden woensdag 30 januari de eer om de nieuwe website van Speelotheek Velp te lanceren. Hiermee opende hij tegelijk het jubileumjaar van de vereniging, die 25 jaar bestaat.

Met een druk op de knop lanceerde Van Eert de nieuwe website. Hierop is een mooi overzicht te zien van al het materiaal dat de Speelotheek aanbiedt. Daarnaast komt hier het komend jaar steeds informatie over de activiteiten die op stapel staan om het 25-jarig bestaan te vieren. Het was woensdag dan ook een feestelijke bijeenkomst.
“Het is een wonder dat we de 25 jaar hebben gehaald”, zegt voorzitter Ralph Lenoire. “Drie jaar geleden, toen Carion ermee stopte, was er grote onzekerheid over hoe het verder moest. De inboedel van de Speelotheek stond in de Poort, maar de uitleen kon daar niet worden voortgezet.” Een groep vrijwilligers vond dat de Speelotheek absoluut voor Velp behouden moest blijven en heeft de handen ineengeslagen. “We zijn een vereniging geworden, zodat alle leden inspraak hebben”, aldus Lenoire. “Samen hebben we de doorstart gemaakt.”

Een nieuwe locatie werd gevonden in woonzorgcentrum Oosterwolde, waar alle spelmaterialen keurig gesorteerd staan in een eigen ruimte. Elke oneven week is de Speelotheek geopend op dinsdagavond en woensdagmiddag. Openstelling van de Speelotheek zorgt meteen voor wat reuring in hal van het centrum.
Bijzonder is dat de Speelotheek niet alleen speelgoed aanbiedt voor kinderen, maar ook voor senioren. “Professionals, maar ook mantelzorgers van mensen met dementie kunnen bij ons terecht voor materialen voor ouderen. We hebben bijvoorbeeld herinneringskoffers met spulletjes van vroeger, die veel herinneringen oproepen, en spelletjes voor geheugentraining. Maar ook de poezenknuffel is een groot succes. Als je hem aait, gaat hij spinnen”, vertelt Lenoire.

Het komend jaar willen de vrijwilligers van de Speelotheek, momenteel zijn dat er twaalf, meer de wijk in. “We denken aan bijvoorbeeld een knutselmiddag of een muziekactiviteit op locaties als bibliotheken en buurthuizen”, zegt Lenoire. “Daarnaast willen we een symposium organiseren over ouderenzorg. Spelen is voor alle leeftijden en het is interessant om te zien wat spelen doet voor iemands geheugen of tegen de eenzaamheid.”
Plannen genoeg dus en dat terwijl het voortbestaan van de Speelotheek drie jaar geleden nog hoogst onzeker was. “We hebben samen veel bereikt”, aldus de trotse voorzitter.

www.speelotheekvelp.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.