Home / Rheden-Regiobode / Buren maken bezwaar tegen wellnesscentrum op De Valkenberg

Buren maken bezwaar tegen wellnesscentrum op De Valkenberg

RHEDEN – De Rhedense Eva Oosterwegel en haar gezin hebben bezwaar gemaakt bij de Provincie tegen de komst van een sauna en wellnesscentrum van International Wellness Resorts op landgoed De Valkenberg. Oosterwegel woont naast de oprit tot het landgoed en vreest dat de komst van het resort leidt tot een onveilige verkeerssituatie, schade aan de natuur, een einde aan de rust in de buurt en een waardedaling van haar woning. Mogelijk zal ze ook bij de gemeente Rheden bezwaar tegen het plan maken.

“We wonen hier heerlijk rustig”, zegt Eva Oosterwegel, “omdat we tegen een Natura 2000-gebied aan zitten hadden we ook verwacht dat dat zo zou blijven. Maar met deze plannen zou er een einde aan die rust komen. Bovendien is het niet goed voor de natuur hier.” Die huidige plannen betreffen de komst van een vestiging van International Wellness Resorts die maximaal driehonderd bezoekers per dag kan ontvangen. Daarvoor is een plan gemaakt waarbij een parkeerplaats met ruimte voor 166 voertuigen is voorzien op de plaats waar ooit de moestuin van het landgoed lag. Oosterwegel heeft een reeks bezwaren tegen dat toekomstplaatje. “Waarom die parkeerplaats daar is gepland vraag ik me af, gezien dat stukje van het landgoed op grond ligt binnen het beschermde Natura 2000-gebied.” Een bevriende ecoloog, die niet bij naam genoemd wil worden, heeft volgens Oosterwegel kritiek geuit op de manier waarop het onderzoek naar het voorkomen van verschillende diersoorten is gedaan.

Maar met name de toename van het verkeer in het gebied, en daarmee de toename van onveiligheid in het verkeer en uitstoot van stikstof, is Oosterwegel een doorn in het oog. “Het fietspad langs de Arnhemsestraatweg is op het punt waar de weg naar het landgoed zit nu al onveilig. Dat zal met al dat extra verkeer nog erger worden.” Het onderzoek dat verricht is naar de toename van stikstof deugt volgens de Rhedense bovendien niet. Zo’n onderzoek heeft onder meer tot doel om het verschil in uitstoot tussen de oude situatie en de nieuwe situatie te meten. Maar volgens Oosterwegel is de oude situatie niet goed voorgesteld. “Ze hebben met ongelooflijk veel verkeersbewegingen gerekend, terwijl die er nauwelijks zijn.” Volgens het rapport over die stikstofuitstoot, te vinden via het Aerius-register, is er in de huidige – of oude – situatie sprake van 236 lichte verkeersbewegingen per dag, waar het er in de nieuwe situatie om 304 lichte verkeersbewegingen zou gaan. Oosterwegel: “Er komt hier misschien twee keer per dag een auto langs. Dat getal is opgeblazen zodat het verschil niet zo groot zou zijn dat er geen vergunning verleend mag worden.”

De berekeningen werden uitgevoerd door Buro SRO in Arnhem. Een adviseur Ruimtelijke Ordening licht de cijfers toe: “We hebben de informatie over het aantal verkeersbewegingen ontvangen van de eigenaar van de grond (dat zijn Mark Horstik, Hans Horstik en Floris van Dijk, ook de eigenaren van Gouden Leeuw Groep, red.).” Volgens de adviseur zou het echter niet uitmaken wanneer er met weinig verkeer was gerekend. Hij rekende het voor Regiobode uit met nul verkeersbewegingen in de oude situatie. “Dan zou er nog steeds een vergunning afgegeven mogen worden,” concludeert de adviseur. “Het enige verschil is dat er minder ontwikkelruimte in het plan mogelijk zou zijn.”

Dinsdag 12 februari woonde Oosterwegel met haar partner een vooroverleg van de Rhedense gemeenteraad bij over de kwestie. Daarbij werd niet ingegaan op de inhoud, dat gebeurt op een nog onbekend tijdstip ergens in de komende weken.

Lees ook

Meander leest Meander

VELP – Meander is het nieuwe stripfiguurtje dat kinderen in Rheden wat moet bijbrengen over …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.