Home / Doesburg-Regiobode / Afval scheiden zorgt voor tekort op begroting

Afval scheiden zorgt voor tekort op begroting

BRONCKHORST – Doordat inwoners van Bronckhorst hun afval zo goed scheiden, kampt de gemeente met een tekort op de begroting. Daarom gaat Bronckhorst samen met inwoners op zoek naar een nieuw, kostendekkend tariefsysteem.

De gemeente biedt diverse voorzieningen voor afvalscheiding. Denk aan de inzamelwagens, milieuparkjes, de oranje container en de BEST-tas. Deze voorzieningen betaalt de gemeente uit de inkomsten van de afvalstoffenheffing, die de inwoners betalen voor de inzameling van het huishoudelijk afval.
Naast een vastrecht betalen inwoners een variabel tarief dat afhankelijk is van de inhoud van de grijze en groene containers en het aantal keren dat deze worden geleegd. Hiermee beïnvloedt ieder huishouden zelf de kosten van de afvalinzameling. Mensen die goed scheiden of weinig afval hebben, betalen minder.

Inwoners van de gemeente Bronckhorst scheiden hun afval goed. Dit is goed voor het milieu. Aan de andere kant dalen daarmee de afval-inkomsten van de gemeente, terwijl de kosten van afvalverwerking stijgen. In 2018 ontstond echter een tekort op de afvalstoffenheffing van ruim 500.000 euro. Dit tekort is nu gedekt uit de algemene reserve, maar de gemeente gaat op zoek naar een ander, kostendekkend tariefsysteem ‘om de goede resultaten voort te zetten en tegelijk inkomsten en uitgaven in evenwicht te brengen’. Het is de bedoeling dat er vanaf 2020 een aangepast tariefsysteem ingaat.

De gemeente vraagt inwoners mee te denken over de afvalinzameling in Bronckhorst. Via het inwonerspanel Bronckhorst Spreekt wordt onder andere gevraagd naar de herziening van de kosten en tarieven hiervan. Het onderzoek start binnenkort. Daarnaast verzorgt de gemeente in april een informatiebijeenkomst voor inwoners.

Lees ook

Energieloket Zevenaar open voor vragen

GEM.ZEVENAAR – Inwoners van de gemeente Zevenaar kunnen via het Energieloket Zevenaar gratis hun vragen …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.