Home / Rheden-Regiobode / Zorgen in buurt om nieuwbouw Attent Dieren

Zorgen in buurt om nieuwbouw Attent Dieren

DIEREN – Buurtbewoners maken zich zorgen over de nieuwbouwplannen van Attent aan de Harderwijkerweg. De locatie van zorgcentra Intermezzo en Hofstaete wordt herontwikkeld en de buurt vreest voor hoge gebouwen en verkeersdrukte. Bovendien hebben ze het gevoel niet genoeg gehoord te worden door Attent.

Zorgorganisatie Attent heeft plannen voor nieuwbouw op het terrein aan de Harderwijkerweg, waar nu de locaties Intermezzo en Hofstaete zich bevinden, het voormalig Gelders Hof. Attent wil de locatie voorzien van ‘nieuwe, moderne en eigentijdse huisvesting’. De herontwikkeling behelst het in fasen slopen van de huidige gebouwen en het opnieuw inrichten van het terrein met meerdere woongebouwen, waar meerdere vormen van zorg en wonen kunnen worden gerealiseerd. In totaal komen er maximaal tweehonderd wooneenheden voor senioren, dagbehandeling, langdurige zorg en voorzieningen voor mensen met zware dementie.

“Hoe dit alles er exact uit gaat zien, is nog niet duidelijk”, zegt Daniël Ruyg, vastgoedadviseur van Attent. Tijdens een informatieavond voor omwonenden en belangstellenden heeft Attent een afbeelding laten zien van de verdeling van de wooneenheden over het terrein, maar dit was slechts een voorbeeld. “We hebben er duidelijk bij verteld dat het zó zeker niet zal worden. De afbeelding toont het woonvolume, dus hoeveel kubieke meters we willen bouwen, maar nog niet hoe dat volume exact verdeeld wordt over het terrein.”

Hoogbouw

Buurtbewoners, met name de ‘overburen’ aan de Harderwijkerweg, maken zich zorgen over de nieuwbouwplannen. Ze hebben zich verenigd in een werkgroep en schreven onlangs een brief naar onder andere Attent, de gemeente Rheden en provincie Gelderland. Ze zijn vooral bang voor hoogbouw, omdat Attent in de plannen een maximum hoogte van 13 meter omschrijft. De bewoners van de Harderwijkerweg hebben nu nog een uitzicht op het bos, maar zijn bang dat dat straks verdwijnt. “Straks hebben we zicht op acht stenen kolossen van 13 meter hoog. Dat is ongeveer de hoogte van de appartementen aan het Vogelplantsoen”, schrijft Maarten van Lokven namens de bewoners. “Daarbij komt dat het straatbeeld aan het begin van de Harderwijkerweg volledig verandert en niet appelleert aan de oorspronkelijke bebouwing en het bestaande straatbeeld. Voorgaande is voor een aantal bewoners niet acceptabel.”
Er is zeker geen sprake van acht woongebouwen van 13 meter hoog, zegt Ruyg. “Die hoogte hebben wij opgenomen als raamwerk waar we binnen willen blijven. We moeten een wijziging van bestemmingsplan aan gaan vragen, omdat we de gebouwen anders over het terrein gaan verdelen. Daarbij kun je beter de ruimte wat hoger incalculeren. Maar dat wil niet zeggen dat het ook zo wordt.” Hij legt uit dat Attent de bedoeling heeft de hoogte wat gelijkmatiger te verdelen over het terrein, dus niet meer één hoge toren en één groot laag gebouw, zoals dat nu is.

Verkeersdrukte

Verder maken de bewoners zich zorgen over de verkeersdrukte in de straat, mede door de verplaatsing van de ingang van het complex, nu gelegen aan de achterzijde, naar de Harderwijkerweg. “De uitbreiding van de capaciteit van de zorg zal leiden tot meer verkeersbewegingen.” De bewoners vrezen dat het beoogde effect van de Traverse, namelijk minder drukte op de Harderwijkerweg, door de ontwikkelingen van Attent teniet wordt gedaan. Ook denken ze dat in- en uitvoegen op de Harderwijkerweg de verkeersveiligheid niet ten goede komt.

Overleg

Daarnaast meent Van Lokven dat de gemeente Rheden al een intentieovereenkomst heeft gesloten met Attent, maar hier is volgens Ruyg en de gemeente Rheden geen sprake van. “Attent heeft een intentieverklaring getekend met twee pensioenfondsen om de financiering van dit project rond te krijgen, niet met de gemeente Rheden. De gemeente houden we uiteraard op de hoogte van onze plannen en komt straks in beeld als we de bestemmingsplanwijziging gaan aanvragen.”

Van Lokven vreest dat hij en zijn buren pas laat in het proces zijn gehoord, als de plannen zijn gesmeed. “We verwachten dat de gemeente Rheden met de omwonenden in gesprek gaat en, na input van de omwonenden, duidelijk naar Attent aangeeft welke normen ze zal gaan hanteren op het gebied van bouwhoogte, bouwoppervlak en capaciteit, zodat deze kunnen worden verwerkt in een nog op te stellen bestemmingsplan”, schrijft hij.
De gemeente Rheden laat weten zeker met de omwonenden in contact te zullen treden. Ook Attent is dat zeker van plan, waarschijnlijk deze week zelfs al. “We staan juist pas aan het begin van het proces en nemen de bedenkingen van de buren zeker mee. Wij zijn zelfs blij met de reactie van mijnheer Van Lokven, liever nu dan wanneer de plannen klaar liggen. Zijn opmerkingen nemen we zeker mee”, aldus Ruyg.

Ruyg benadrukt tot slot dat het nog niet exact duidelijk is hoe het terrein aan de Harderwijkerweg wordt ingericht. Dat is afhankelijk van de woonvormen die hier in de toekomst worden aangeboden. “We willen een mix maken van intensieve verpleeghuiszorg, zelfstandige appartementen en alles wat daartussen zit. Momenteel zijn we aan het bedenken in welke verhoudingen we dat willen aanbieden. Dat kan nog wel enkele maanden duren. Pas als we dat weten, kunnen we plannen hoe de gebouwen eruit gaan zien. Als er meer bekend is, komen we zeker weer terug bij de omwonenden”, belooft hij.

Lees ook

Rhedense akkerranden ingezaaid met kruidenmengsel

GEM. RHEDEN – De randen van een flink aantal Rhedense akkers zijn over een paar …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.