ROZENDAAL – De Brandtoren op het Rozendaalse Veld staat er dit jaar al zeventig jaar. Een mooie reden voor ’torenfluisteraar’ Dick Tiemens (foto) om eens stil te staan bij alles wat de toren in de loop der jaren heeft meegemaakt en gezien. Met name de vondst van negentien kisten munitie aan de voet van de toren blijft een roemrucht verhaal.
Het is de zomer van 1983 als twee jongens uit Rozendaal en Arnhem in het zicht van de toren een kist met wapens vinden. De vrienden komen terug en graven de een na de andere kist op tot ze uiteindelijk negentien kisten hebben, elk gevuld met mitrailleurs, pistolen, handgranaten en vele patronen en explosieven. In de veronderstelling dat de wapens van een criminele organisatie zouden zijn, begraven ze het hele spul weer, maar niet zonder zelf het een en ander te hebben uitgeprobeerd op de uitgestrekte heide. Als in de Dorpsschool een handgranaat ontploft, hoewel niet door toedoen van de vrienden, komt het verhaal uit en de jongens worden door de politie in de kraag gevat.
In de weken die volgen, blijkt dat de jongens geen criminele organisatie hebben dwarsgezeten, maar een staatsgeheim hebben onthuld. De wapens behoorden toe aan een zogenoemde stay behind-organisatie, die ten tijde van de koude oorlog een aanval van de communisten moest saboteren. Meer is er nooit bekend gemaakt.
De jongens kwamen er vanaf met een voorwaardelijke gevangenisstraf. Een middag met de metaaldetector wandelen rondom de brandtoren op het Rozendaalse veld, had grote gevolgen.
Dick Tiemens, die nog eens bij dit verhaal wilde stilstaan, is secretaris van de Stichting Behoud Brandtoren en draagt er met die stichting zorg voor dat de zeventig jaar oude toren ook in de toekomst behouden blijft. Dit werd het afgelopen jaar weer mogelijk gemaakt door giften van Natuurmonumenten, de gemeente Rozendaal, Peter Overstegen en negen gulle donateurs. Verzekering, opstal en bank kosten jaarlijks zo’n 300 euro. Het onderhoudsfonds bevat nu 5000 euro.
Dick Tiemens, alweer enkele jaren geleden, bij zijn geliefde brandtoren.
Foto: Wencel Maresch