WerkFit Brummen officieel van start

EERBEEK – De gemeente Brummen heeft maandag 7 januari WerkFit officieel geopend in het pand aan de Kollergang in Eerbeek. Hier regelt de gemeente haar dienstverlening op het gebied van participatie, sociale werkvoorziening en arbeidsmatige dagbesteding.

“In 2018 hebben we belangrijke besluiten genomen en laten zien dat we ons als gemeente ècht verantwoordelijk voelen voor onze inwoners, ook voor degenen die wat extra ondersteuning nodig hebben”, liet wethouder Jolanda Pierik maandagmiddag weten. Ze doelde hierbij onder andere op het stoppen met het samenwerkingsverband Delta en het zelf oppakken van de taken op het gebied van participatie, sociale werkvoorziening en arbeidsmatige dagbesteding.
“WerkFit Brummen is een nieuwe en inspirerende plek waar mensen die tijdelijk niet bij een reguliere werkgever aan de slag kunnen (weer) werkfit worden gemaakt”, legt de wethouder uit. “Het doel is dat deze mensen, nadat zij weer werkfit zijn, bij reguliere werkgevers gaan werken en zo min mogelijk afhankelijk zijn van een uitkering.” Ook zijn er bij WerkFit Brummen beschutte werkplekken voor mensen met een Wsw-indicatie die (tijdelijk) niet bij reguliere werkgevers kunnen werken. “Het doet mij goed om te constateren dat de betrokken medewerkers erg tevreden zijn dat ze nu in hun eigen gemeente binnen WerkFit Brummen aan de slag kunnen.”

Minder uitkeringen

De gemeente Brummen wil dat meer inwoners met een uitkering op basis van de Participatiewet (deels) in hun eigen inkomen kunnen voorzien. “We streven ernaar dat minder dan 200 inwoners gebruik hoeven te maken van deze vangnetvoorziening. Dat zijn nu gemiddeld nog 350 inwoners. Jaarlijks komen er ongeveer 100 nieuwe uitkeringen bij. Met WerkFit Brummen doen we er alles aan om deze inwoners zo goed mogelijk te helpen talenten te benutten en daarmee (gedeeltelijk) zelf in hun inkomen te voorzien,” aldus de wethouder. Een andere belangrijke reden voor WerkFit Brummen is dat de gemeente de zorg voor haar inwoners lokaal en dicht bij de inwoners organiseert. Dit volgens het principe van één gezin/ één plan/ één regisseur. Pierik hierover: “Mensen hoeven minder vaak hun verhaal opnieuw te vertellen en de persoon of het gezin krijgt beter op elkaar afgestemde zorg vanuit ons Team voor Elkaar.”

Eerste succes

Vanaf dit nieuwe jaar zorgt de gemeente dus zelf via WerkFit Brummen voor passend werk en begeleiding voor mensen met een Wsw-dienstverband. Maar ook mensen met een participatiewet-uitkering worden beter en op maat ondersteund bij het vinden van een nieuwe baan. Al in de eerste week van WerkFit Brummen werd de eerste succesvolle plaatsingen al gemeld. Twee personen mochten een dagje meedraaien bij het Eerbeekse bedrijf Oculentis. Dat is van beide kanten zo goed bevallen, dat dit heeft geresulteerd in een contract voor zeven maanden. Met als gevolg dat deze personen ook volledig kan uitstromen uit de uitkering. Om dit succes te vieren, trakteerde WerkFit-accountmanager Bas Willemsen het bedrijf op een grote slagroomtaart. Inmiddels is er door Oculentis alweer een nieuwe vacature uitgezet bij WerkFit Brummen.

De gemeente Brummen hoopt dat dit succesverhaal andere bedrijven inspireert om inwoners uit de gemeente een kans te gaan bieden op de arbeidsmarkt. Zij kunnen contact opnemen met de accountmanagers van WerkFit: Bas Willemse, 06-82137126 of b.willemse@brummen.nl, en Judith Curré, tel. 06-82136977 of j.curre@brummen.nl. In februari wordt speciaal voor relaties en werkgevers nog een bijeenkomst georganiseerd om kennis te komen maken met WerkFit Brummen.

Op de foto staat helemaal links Rob Houthoot, directeur van Larcom. Larcom is gespecialiseerd in het werkfit maken van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt door het aanbieden van werk en leren. Dit bedrijf is vanwege deze deskundigheid samenwerkingspartner van de gemeente binnen WerkFit Brummen. Naast hem staat Anneloes, wsw-medewerker, werkzaam binnen WerkFit Brummen. Rechts staat wethouder Jolanda Pierik van de gemeente Brummen, verantwoordelijk voor het sociaal domein.

Foto: Léontine van Geffen – Lamers

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.