Rick Evers: Gevogeltepaté

Hoe noem je iemand die alleen vlees eten van bepaalde dieren zielig vindt? Een semitariër? Een af-en-toeriër? Een schijnheiletariër? Ik wil het graag weten, want ik denk dat ik er zelf eentje ben.

Het begon me te dagen toen we afgelopen weekend bij de slager een plak paté mee kregen. Mijn vrouw en ik bestelden twee kogelbiefstukjes en de slagersvrouw zei: “ik doe er ook een plak paté bij voor het nieuwe jaar.” Ik bedankte haar vriendelijk en nam het aan. Het jaar is al twee wekend oud, maar blijkbaar moesten ze van de paté af. Bovendien is het heerlijk op een toastje met een glaasje rood.

Pas thuis zag ik wat er op het etiket stond: gevogeltepaté. Accuut zag ik Pietje voor me. Pietje was een gele kanarie die mijn ouders vroeger als huisdier hadden. Meerdere keren zelfs, want als Pietje doodging kochten we weer een nieuw Pietje. En nu had ik gevogeltepaté in mijn hand.

Ik weet heus wel dat het van kippen of parelhoenen gemaakt wordt, maar omdat het woord ‘vogel’ in de naam zit, zat het me niet lekker. Gelukkig kon ik mijn schoonouders er blij mee maken. Die hebben vroeger blijkbaar geen kanaries gehad.

De vegetariër in mij komt trouwens ook naar boven als het om konijn gaat. Konijnen horen in huis te lopen. Daar eet je ’s avonds gezellig een appeltje mee en die aai je over hun snuitje. Maar eten? Dat vind ik echt bij de konijnen af.

Als iemand weet hoe zo iemand heet, hoor het ik graag. De kogelbiefstuk was trouwens heerlijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.