Home / Alle-Regiobode / Retrospectief: Mijnenjager Hr. Ms. Brummen

Retrospectief: Mijnenjager Hr. Ms. Brummen

Deze week kijken we bij uitzondering naar een foto, afkomstig uit de Collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie, die eens niet in het verschijningsgebied van deze krant is gemaakt. Het is een plaatje van de mijnenjager van de Koninklijke Marine, genaamd de Hr. Ms. Brummen. Deze in 1952 in Amerika gebouwde mijnenjager maakte deel uit van een Amerikaans steunprogramma om de Nederlandse strijdmacht weer op te bouwen. Dit type in hout uitgevoerde schepen was bedoeld voor het opsporen en vernietigen van zeemijnen, die na de Tweede Wereldoorlog nog steeds in de kustwateren dobberden.

Thuishaven van het 44 meter lange en 400 ton metende schip was Den Helder. Het was bewapend met een dubbele 20mm luchtdoelmitrailleur, maar vooral toegerust om vaargeulen vrij te maken van (magnetische) mijnen. De Brummen was een schip in een reeks van veertien, die allemaal waren vernoemd naar Nederlandse gemeenten waarvan de namen begonnen met een B, zoals Beemster, Borculo, Beilen, Bolsward, Breskens en Brouwershaven. In 1954 kwam het schip over vanuit New Orleans en het zou vanuit thuishaven Den Helder tot 1974 dienst doen. Naast het naamschild Brummen was het getooid met het gemeentewapen.

In het regionaal archief is te lezen dat die naamstelling niet zomaar gebeurde. In juni 1954 kreeg de gemeente een brief van het Ministerie van Marine, waarin werd aangekondigd dat het schip de naam Brummen had gekregen en onderweg was van New Orleans naar Den Helder. Een jaar eerder had de minister het Brummense gemeentebestuur al toestemming gevraagd de naam te mogen gebruiken, evenals het gemeentewapen. Burgemeester Hendrik Dekker liet weten geen bezwaar te hebben en zich vereerd te voelen. Het college vroeg de gemeenteraad een ‘crediet van 250 gulden’ beschikbaar te stellen voor een passend cadeau aan het schip. Het werd, na overleg met het Ministerie, een grote zilveren sigarettendoos met daarin het Brummense wapen geëtst. Op 23 januari 1956 kwam op zijn beurt de commandant van de Brummen persoonlijk naar het gemeentehuis om een model van het schip te overhandigen. Op 31 mei 1960 bracht het gemeentebestuur een bezoek aan Den Helder. Daar werden ze ontvangen op de Brummen en werd zelfs een rondvaart over een stukje Noordzee gemaakt.

Lees ook

Business & Shopping: Corbeek Tweewielers viert jubileum met E-bike Opstapdagen

DIEREN – Het is al weer 12,5 jaar geleden dat Michel Corbeek zijn eigen zaak …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.