Retrospectief: Koepel de Kaap

Op verschillende plekken aan de Veluwezoom, op locaties die een vergezicht over de heidevelden bieden, waren in het verleden koepeltjes en schuilhutten te vinden. Plekken waar mensen, onder een simpel afdakje maar beschut tegen zon en regen, konden genieten van het uitzicht.

Slechts één van die prieeltjes aan de Veluwezoom is bewaard gebleven; Koepel de Kaap. Het eerste bouwwerk op die plek aan de Beekhuizenseweg werd in 1899 gebouwd. Een jaar of vijf later werd deze foto gemaakt.
Aanvankelijk op een open plek opgetrokken, is op deze prent al begroeiing in de achtergrond te zien. Toen in 1918 het eikenbos van ’t Asselt op die plek niet langer meer werd beheerd als productiebos, groeide dat vervolgens gestaag uit tot het grote bos, met voornamelijk eiken en berken, dat we nu kennen als de achtergrond van Koepel de Kaap. Het punt biedt nog wel het spectaculaire uitzicht over de glooiende heidevelden.

Niet alleen de omgeving, maar ook Koepel de Kaap zelf onderging in de loop der jaren een enorme metamorfose. Van het eenvoudige afdakje veranderde het in een gesloten gebouwtje. Eerst werd één wand gesloten met stammetjes, later volgden ook de andere zijden. Rond 1935 was het een gesloten gebouwtje geworden en werd de bescheiden uitspanning geëxploiteerd door Derk Berger, de zoon van de eigenaar van het Wapen van Rheden. Dagelijks bracht hij zijn versnaperingen op een transportfiets naar boven. Een fikse klim.
Tijdens de oorlog liep het gebouwtje schade op en toen het herbouwd was, bleek het ineens twee keer zo groot. Ook was het voorzien van een rieten dak en glazen vensters.

In een artikel van de hand van Walter de Wit, kenner bij uitstek van de Veluwezoom, is te lezen dat Koepel de Kaap dan wel midden in het Nationaal Park ligt, maar dat het grondstuk en het gebouwtje eigendom zijn van de gemeente Rheden. Die verpachten het. Pogingen om eind jaren tachtig het gebouw te vergroten, haalden het niet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.