Home / Alle-Regiobode / Retrospectief: De Heerlijkheid van ‘t Loo

Retrospectief: De Heerlijkheid van ‘t Loo

Wie in de omgeving van Klarenbeek en de buurtschap De Kar rond rijdt, fietst of wandelt, ziet dan mogelijk de eeuwenoude grenspalen staan die vroeger tot de Heerlijkheid van ‘t Loo hebben behoord.
De palen lijken wat mysterieuze grenspalen, die al zeer lang deel uitmaken van de Heerlijkheid van ‘t Loo. Het is niet duidelijk of dit een jachtgebied of een grensgebied was dat behoorde bij paleis ‘t Loo. Wellicht werd er hier in dit gebied gejaagd door leden van de koninklijke familie, adellijke of hooggeplaatste personen.
De eerste palen zijn in 1748 geplaatst. De palen waren van hout en van slechte kwaliteit. Na ongeveer vijftig jaar waren de palen danig in verval geraakt. Besloten werd om de houten palen te vervangen door Bentheimer stenen. Dit waren solide palen, maar in de loop der eeuwen zijn er veel kwijtgeraakt. Hoeveel er hebben gestaan, is niet precies bekend. Dit zullen er ongeveer dertig zijn geweest. Aan de Dalkweg in Klarenbeek is bij de kruising met de Henkenburgweg nog een paal nr. 27 te zien die helaas wat scheef is gezakt (zie foto). De Dalk ligt aan een oude verbindingsweg van Zutphen naar Beekbergen. Er zijn in dit gebied nog meer palen of delen er van te zien onder meer aan de Clabanusweg, Polveensweg, Klarenbeekseweg en De Kar. Sommige palen bevatten een of meer letters van het woord Loo.
Er wordt beweerd dat de palen (ongeveer) de grens aangeven tussen de gemeenten Apeldoorn en Voorst. Vroeger ook met de gemeente Wilp. Volgens kenners blijft het merkwaardig dat midden door het dorp Klarenbeek de grens loopt van de twee gemeenten. Midden in het dorp (de grens) wordt de Klarenbeekseweg nabij de openbare basisschool De Dalk plotseling Hoofdweg richting spoorlijn.

Omdat Klarenbeek aan beide zijden van de aloude Heerlijkheid van ‘t Loo ligt, waren er vaak problemen met allerlei gemeenteregelingen. Maar de Klarenbekers hebben er ook de vruchten van geplukt door de gemeenten tegen elkaar uit te spelen. Thans wordt er volop gebouwd in de buurt van de grenspalen, ook weer in beide gemeenten.
Personen die interesse hebben in dit oude gebied en de grenspalen willen opzoeken, kunnen meedoen met de wandeling Het Grenspalenpad, die een werkgroep van Klarenbeeks Belang heeft uitgezet. Het is een wandeling van 8 kilometer lang. Starten kan op de kruising Henkenburgweg/Dalkweg en Henkenburgweg/Goorweg. De uitzetters hebben er een cultuurhistorische wandeling van gemaakt op de grens van de gemeenten Apeldoorn en Voorst.

Lees ook

Retrospectief: Woning voor de tuinbaas

Deze week kijken we naar de in 1903 gebouwde woning voor de ‘tuinbaas’ van Hof …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.