Home / Alle-Regiobode / Retrospectief: Christelijke basisschool Het Klaverblad, Hooiland

Retrospectief: Christelijke basisschool Het Klaverblad, Hooiland

Tot 2012 stond aan de Biezematen in de buurtschap Hooiland bij Klarenbeek een christelijke school. Het onderwijs is in 1913 begonnen met twee lokalen, maar de groei van het leerlingenaantal maakte het al gauw noodzakelijk er twee lokalen bij te bouwen. In 1970-1971 is de school opnieuw grondig verbouwd en voldeed daarna weer aan de eisen van die tijd.
De school had vanaf de oprichting de naam Christelijke school voor Wormen en de Hooilanden, maar werd in de volksmond eigenlijk altijd de Barnewinkelschool genoemd, omdat deze aan de Barnewinkel stond. Met de aanleg van de autosnelwegen en de bouw van de wijk De Maten werd de Barnewinkel afgesneden en werd het nieuwe adres Biezematen 94. De naam Barnewinkelschool dekte de lading niet meer. De nieuwe naam werd Het Klaverblad, dit naar het nabijgelegen knooppunt van snelwegen, met als diepere betekenis dat men vanaf die plek meerdere kanten op kan.

Het eerste schoolhoofd was de heer K. Yntema (werkzaam van 1913-1940). Zijn opvolger was D. Huigen (1940-1950). Het derde schoolhoofd was E.C. Huernink (1950-1971), opgevolgd door Henk van Ittersum (1971- 2006). Als laatste is Robert van Woudenberg in deeltijd directeur geweest (2006-2011).
Door de daling van het leerlingenaantal was een sluiting onvermijdelijk. Deze sluiting was op 25 juni 2011. Na een korte leegstand volgde eind augustus 2012, na bijna honderd jaar onderwijs in het Hooiland, de sloop van dit gebouw.

Het eerste Hooilandse feest werd al snel na de oprichting van de school gehouden. Het werd dan ook het schoolfeest genoemd. Het doel was de kinderen een feestelijke dag te bezorgen. Tot aan de sluiting van Het Klaverblad is er altijd in samenwerking met de school een kinderfeest aan verbonden geweest: een rondrit door de buurtschap (heel vroeger met paard en wagen, daarna met tractoren), een broodmaaltijd, kinderspelletjes met aan het eind een cadeautje en gratis draaien in de zweefmolen. De feestelijkheden voor de volwassenen zijn er later bij gekomen: het ringsteken, de schiettent en weer later de sportwedstrijden, de muziek in de feesttent. Zo werd het een echt buurtfeest.
Na de sluiting van de school heeft de feestcommissie het jaarlijkse feest vervolgd op een nieuwe plek.

Ook was de evangelisatievereniging Samuel nauw verbonden met de school. Tot aan ongeveer 1975 hebben de leerkrachten beurtelings de kinder-kerkdienst verzorgd.

Lees ook

Ik vind: MTB-routes

Mede naar aanleiding van het ingezonden stuk van Walter de Wit in de Regiobode van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.