Home / Brummen-Regiobode / Onttrekkingsverbod loopt af

Onttrekkingsverbod loopt af

REGIO – Het onttrekkingsverbod voor het werkgebied van Waterschap Vallei en Veluwe, dat loopt tot en met 15 januari, wordt niet verder verlengd. Wel blijft de afspraak dat boeren en beheerders water in kleinere sloten en beken zo lang mogelijk vasthouden.

In de afgelopen tien weken is er ongeveer 150 millimeter neerslag gevallen. Daardoor zijn de grondwaterstanden in grote delen van het gebied gestegen. In de hoofdwatergangen is het waterpeil zo hoog mogelijk gehouden en inmiddels ziet het waterschap dat op veel plaatsen weer wat water in beken en sloten staat.
Op de hogere zandgronden zijn de grondwaterstanden nog erg laag en is er nog steeds een tekort. Daarom blijft het nodig om zoveel mogelijk water vast te houden. Juist in de hoger gelegen watergangen is het aanvullend effect op het grondwater het grootst.
Hoewel het grondwater nog niet op normaal peil is, is toch besloten het onttrekkingsverbod niet langer te verlengen. Er zijn op het moment weinig onttrekkingen en er valt regelmatig regen. De regen die valt, wordt in de hoofdwatergangen zoveel en zolang mogelijk vastgehouden. In de kleinere sloten en beken houden boeren en de beheerders van bossen en natuurterreinen het water ook zoveel mogelijk vast. Dat is eind 2018 afgesproken.

Lees ook

Lotenverkoop Schaapscheerdersfeest

LOENEN – Ook in 2021 gaat het Schaapscheerdersfeest in Loenen niet door. Omdat het volgend …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.