Home / Brummen-Regiobode / Olympisch kampioene Ligtlee uit Eertbeek stopt met wielrennen

Olympisch kampioene Ligtlee uit Eertbeek stopt met wielrennen

EERBEEK – Het kwam direct na de Kerstdagen als een donderslag bij heldere hemel toen wielrenster Elis Ligtlee (24) uit Eerbeek het besluit bekend maakte direct met wielrennen te stoppen. De Olympisch kampioene van 2016 op het onderdeel keirin heeft geen plezier meer in haar sport, zo maakte ze op haar Facebookpagina bekend.

Onder het kopje Tijd voor een nieuw hoofdstuk schreef ze onder meer: ‘Ongeveer 20 jaar geleden wilde ik net als mijn vader graag mountainbiken. Samen fietsten we door de bossen in Eerbeek en bouwden we zelf parcoursen waar we konden crossen en vies worden. Helaas was ik destijds te jong om wedstrijden te mogen rijden.’ Maar het geeft wel aan dat ze uit een echt wielernest komt. Niet alleen haar vader was een fanatiek wielrenner, ook haar broer Sam werd gegrepen door de wielersport en is inmiddels succesvol baanrenner.

In haar verhaal op Facebook schrijft Elis hoe ze 18 jaar geleden begon op een BMX-fiets en al snel handenvol Europese- en Wereldtitels behaalde en hoe ze tien jaar later de switch maakte van de kleine BMX-crossfiets naar de racefiets op de wielerbaan. ‘Mijn allereerste wedstrijd in het baanwielrennen was het Europees kampioenschap voor junioren in Anadia Portugal. Ik weet nog goed dat ik niet eens wist hoe ik op een roller (rollenbank hometrainer, red.) moest fietsen. Ik behaalde hier een bronzen medaille op de 500 meter en het balletje ging rollen. Dit bracht mijn resultaten naar 15 Nederlandse medailles, 28 Europese medailles, 4 Wereld medailles, 1 wereldbekeroverwinning en de allerbelangrijkste: mijn gouden Olympische medaille!’
Het was die finale tijdens het Olympische keirintoernooi in Rio de Janeiro, die Ligtlee ineens tot een ster maakte. Met één machtige sprint uit haar grote sterke lichaam verschalkte ze alle tegenstanders. Gezien de door haar hiervoor gedane opsomming van titels niet echt een wonder, maar tegelijk toch ook een grote verrassing. En het zette haar wereld compleet op z’n kop. Ze was ineens een bekende Nederlander, werd gehuldigd – ook groots in haar woonplaats Eerbeek – en ze merkte dat de wielerliefhebbers daarna anders naar haar keken; er werd veel verwacht van de baansprintster.

Maar ze kon die verwachtingen niet waarmaken. Geplaagd door blessures presteerde ze sinds 2016 maar matig. Het duurde ruim een jaar voordat de Eerbeekse na haar gouden race in Rio weer op de piste te zien was. ,,Ik ben Olympisch kampioen, maar kom van héél ver. Ik heb een jaar lang bijna niks gedaan. Dat betekent achteruitgang, dus kost het extra moeite om terug te komen”, vertelde ze daar later over. “Ik had het me als olympisch kampioen allemaal zó anders voorgesteld.”

Dat zware gevecht om terug aan de top te komen was er teveel aan. Elis schrijft zelf: ‘Het is nu tijd om dit hoofdstuk te sluiten en met opgeheven hoofd afscheid te nemen. Ik heb geen plezier meer in wat ik doe en ik mis de noodzakelijke motivatie om op topniveau te presteren. Op zo’n moment moet je eerlijk tegen jezelf zijn en de knoop doorhakken. En wat was dit verdomd moeilijk zeg! Het is nu tijd om aan een nieuw hoofdstuk te beginnen en we gaan kijken wat dit me gaat brengen!’
Er viel een last van haar af toen ze het besluit eenmaal had genomen en wereldkundig had gemaakt. Ook de officials van de wielerbond waren verrast. “Ik heb veel respect voor de keuze van Elis om te stoppen met het baanwielrennen”, zegt bondscoach Hugo Haak in een bericht dat de KNWU naar buiten bracht. “Het zal een gemis voor het team en de baansport zijn. Ze heeft een heel succesvolle carrière gehad met natuurlijk de olympische titel als hoogtepunt. Wij wensen haar veel succes voor de toekomst met alles wat ze gaat doen.”

Foto:

Elis Ligtlee met de medailles die ze in 2013 behaalde tijdens de Europese kampioenschappen. Later voegde ze daar nog wereldtitels en in Rio een olympische gouden plak aan toe. – foto: Wencel Maresch

Lees ook

Cultureel aanbod op Brummense basisscholen voortgezet

GEM. BRUMMEN – Het convenant Cultuureducatie, dat door alle schoolbesturen en Stichting Welzijn Brummen in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.