Meer onderzoek moet ondermijning in Rheden voorkomen

DE STEEG – Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rheden heeft vorige week dinsdag 15 januari besloten de regels van de Wet Bibob op meerdere gebieden toe te passen. Het college hoopt zo te voorkomen dat zij (onbewust) criminaliteit faciliteert en de belangen van eerlijke ondernemers in de gemeente Rheden beter te beschermen.

De gemeente Rheden kampt namelijk met grootstedelijke problematiek wat betreft ondermijnende criminaliteit. Dit blijkt uit het Ondermijningsbeeld 2016 van het Regionaal Informatie en Expertise Centrum Oost Nederland. Het gaat vooral om drugscriminaliteit, vastgoedfraude in combinatie met witwassen en om arbeidsuitbuiting.
Om te voorkomen dat de gemeente dergelijke feiten faciliteert, wordt voorgesteld intensiever gebruik te maken van de Wet Bibob, de Wet Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur. Deze wet maakt het mogelijk een uitgebreid onderzoek te doen naar de achtergrond van de aanvrager van een vergunning of subsidie, om erachter te komen of de persoon betrouwbaar en integer is. Dit gebeurt onder andere als er signalen zijn van criminaliteit en/of schijnconstructies. Als uit het onderzoek blijkt dat de aanvrager verdacht wordt van betrokkenheid bij criminele activiteiten, geeft de gemeente de gevraagde vergunning niet af of trekt ze een al verleende vergunning in.

Op basis van de regels die nu gelden, kan de gemeente Rheden de Wet Bibob op een aantal gebieden toepassen. Bijvoorbeeld bij vergunningen voor de drank- en horecawet, een kamerverhuurbedrijf en seksinrichtingen. Door de uitbreiding kan nu op meerdere terreinen onderzoek gedaan worden. Dit kan nu ook bij onder andere het aanvragen van een omgevingsvergunning en vastgoedtransacties. De uitbreiding van de regels maakt deel uit van de totale aanpak van ondermijning in de gemeente Rheden. Bij ondermijning maakt de onderwereld voor illegale activiteiten gebruik van diensten van de bovenwereld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.