Home / Brummen-Regiobode / Marcel Oostenbrink 39e predikant Protestantse kerk Loenen

Marcel Oostenbrink 39e predikant Protestantse kerk Loenen

LOENEN – De Protestantse Gemeente Loenen Veluwe krijgt per zondag 13 januari een nieuwe predikant. Marcel Oostenbrink wordt op deze morgen bevestigd als 39e predikant. Hij volgt dominee Hans van Driel op die onlangs, na 27 jaar, afscheid nam. Van Driel verzorgt zondag de bevestiging van dominee Oostenbrink, die zelf in deze dienst zijn eerste preek houdt.

De Loenense Kerkenraad heeft weer gekozen voor een full-time predikant. Er werd gezocht naar een ‘mensen-mens’ en een dorpspredikant. Dat heeft de beroepingscommissie in dominee Oostenbrink gezien. Volgens de commissie maakt hij gemakkelijk en respectvol contact met jong en oud en kan hij goed luisteren en daarop reageren. In eigentijdse preken legt hij de Bijbelteksten makkelijk uit aan de hand van hedendaagse voorbeelden. Hij is volgens de commissie bevlogen met de bijbel, staat open voor vernieuwing en vindt samenwerking belangrijk.

Sinds kort woont dominee Oostenbrink in Loenen. Niet zoals zijn voorgangers in de pastorie tegenover de kerk, maar in een ‘burgerwoning’ aan de Hoofdweg. De Kerkenraad gaat de oude pastorie met Jeugdhuis uit 1911 verkopen. Met zijn vriend woont Oostenbrink in een woning die een grote vijver heeft, waar een ongenode gast, de reiger, graag een kijkje neemt.
De eerste indrukken van zijn nieuwe woonplaats ervaart Oostenbrink als zeer positief: een mooie omgeving en gemoedelijke mensen. Tuinieren doet hij graag. Loenen had in Van Driel een sportieve predikant die meteen ging voetballen bij Loenermark. Oostenbrink heeft in de muziek een mooie hobby en zeker kwaliteiten als muzikant. Hij speelt piano, maar ook blaast hij bariton. Hij hoopt dat de muziekvereniging OLTO ook voor hem een plaatsje heeft.

Dominee Oostenbrink werd 52 jaar geleden in Delfzijl geboren. Al jong wist hij dat hij dominee wilde worden. Deze keuze bleef ook na zijn pubertijd. Na het lager en middelbaar onderwijs ging hij studeren in Utrecht. Op zijn 24e werd Oostenbrink predikant in het dorp Baambrugge. Een dag in de week was hij ook werkzaam in Loenen aan de Vecht. En nu dus in Loenen Veluwe. “Van Loenen weer naar Loenen”, merkt Oostenbrink op. Na Baambrugge maakte hij overstappen naar Drunen en Zwolle. De laatste zeven jaar was Oostenbrink werkzaam bij de BaalderborgGroep. Oostenbrink vertelt daarover: “Ik was daar geestelijk verzorger bij een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking en voor ouderen in Hardenberg. Ik heb daar heel mooi werk kunnen doen, op een nieuwe manier naar mensen leren kijken en gemerkt dat het ook vaak niet gaat om veel woorden, maar dat een goed gebaar ook belangrijk is. Toch ben ik gaan solliciteren naar dit predikantschap in Loenen, omdat ik de behoefte voelde om het evangelie over te dragen, om een gemeente op te bouwen en weer meer een samenlevingspastor te zijn.”

De nieuwe dominee wil een predikant zijn in de dorpsgemeenschap van Loenen. Graag gaat hij op bezoek bij de Loenenaren. Hij vindt het erg jammer dat hij de zieken in het ziekenhuis niet kan bezoeken, omdat in verband met de nieuwe privacywetgeving niet meer bekend wordt gemaakt wie er in het ziekenhuis verblijft. Oostenbrink: “Graag zoek ik zieken uit Loenen op in het ziekenhuis. Ik heb begrepen dat iedereen, van welk gezindte dan ook, dit zeer prijs op stelt. Mogelijk kan er toch een oplossing gevonden worden. Maar de privacywetgeving geldt natuurlijk ook voor predikanten.”

De nieuwe predikant vindt het prettig dat in Loenen sterk de oecumenische gedachte leeft. Hij wil graag meewerken aan de gezamenlijke diensten en activiteiten die de Protestantse Gemeente opzet met de Rooms Katholieke parochie. Die samenwerking spreekt hem bijzonder aan.
Oostenbrink wil geen afstand tussen predikant en dorpelingen: ”Ik luister echt als iemand me dominee noemt, maar ik zal mezelf vaker voorstellen als Marcel.”
Na de feestelijke dienst op zondag 13 januari, die om 10.00 uur begint, kunnen de Loenenaren onder het genot van een kopje koffie kennis maken met dominee Oostenbrink en hem feliciteren met zijn intrede.

Foto: Martien Kobussen

Lees ook

Iedereen mag meedoen aan Dierense Speeltuin Got Talent

Feest in Dierense Speeltuin bij opening natuurspeelplaats en viering 75-jarig bestaan DIEREN – Nog een …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.