Loenermark blijft bij Geldersch Landschap

LOENEN – Binnenkort wordt de overeenkomst getekend over het erfpachtcontract van de Loenermark en het Loenense bos tussen de gemeente Apeldoorn en het Geldersch Landschap en Kasteelen. Het gaat om een verlenging van het erfpachtcontract voor dertig jaren.

De Stichting Vrienden van de Loenense Bossen en de Dorpsraad zijn nauw betrokken bij deze overeenkomst, mede vanwege de historie van de Loenermark en het Loenense bos, waar menig familielid van de Loenenaren heeft gewerkt. De verbondenheid is nog steeds groot. Er wordt nog steeds gesproken over ‘ons bos’.
Voordat het Geldersch Landschap de Loenermark in erfpacht kreeg, werd het bosgebied beheerd door de dienst Landelijke Eigendommen van de gemeente Apeldoorn. Vooral beheerder Jan Rozenboom heeft veel gedaan voor de ontsluiting van het gebied voor toeristen. Er kwamen verharde wegen, natuurpaden en een schaapskooi.
De gemeente Apeldoorn wilde bezuinigen en zocht een natuurorganisatie voor het beheer. De keuze was tussen Natuurmonumenten en Geldersch Landschap. De keuze viel op het Geldersch Landschap. In de afgelopen jaren is de samenwerking met het Geldersch Landschap belangrijk verbeterd en gegroeid en verloopt nu volgens de Dorpsraad prima. Op 14 december is de eerste schouw gehouden, samen met het Geldersch Landschap, waarbij veel is verteld over het beheer van de Loenermark, vooral over de bos- en heidebeheer en hoe om te gaan met calamiteiten nu naar de toekomst.

Het gaat goed met de meeste flora en fauna in de Loenermark, de draaihals en zwarte specht doen het goed. De lariks heeft als gevolg van de droge zomer last van een lariksbastkeverplaag. Aangetaste bomen stierven snel en moesten worden gekapt. Geldersch Landschap wil op die plaatsen zorgen voor een gevarieerd bos met meer boomsoorten voor de toekomst.
De Stichting Vrienden van de Loenense Bossen hebben kritisch en realistisch gekeken naar het beheer en waren vol lof over de samenwerking met het Geldersch Landschap. Voortaan zal een tot twee keer per jaar, of wanneer er een tussentijdse calamiteit zich voordoet, een schouw worden gehouden.

Foto: Martien Kobussen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.