Home / Doesburg-Regiobode / Lalique Museum groeit nog steeds en werkt aan Commanderij
.

Lalique Museum groeit nog steeds en werkt aan Commanderij

DOESBURG – Het Lalique Museum in Doesburg heeft een succesvol jaar achter de rug. Het museum mocht een sterk toegenomen aantal bezoekers verwelkomen. Daarnaast gaat achter de schermen de verbouwing van de Commanderij gestaag door.

Dankzij subsidie van de gemeente Doesburg heeft het Lalique Museum een start kunnen maken met een professionele aanpak van de marketing en publiciteit. Door de sterke toename van het aantal bezoekers, en daarmee de inkomsten, kon dit met eigen middelen verder worden uitgebreid en verbeterd. Zo was het museum onder meer te zien in reclamespots op TV en artikelen in de Kunstkrant. “Natuurlijk dragen ook de inzet van de vele vrijwilligers, de bijzondere tentoonstellingen van werk van Chagall en Toorop en de prachtige eigen kerncollectie, in combinatie met onze prachtige Hanzestad enorm bij aan het succes van het museum”, zeggen voorzitter Santino Melssen en conservator Benjamin Janssens. “Het resultaat mag er zijn: het aantal bezoekers van het museum is toegenomen van 22.000 in 2017 tot 40.000 in 2018!”

Het Lalique Museum hoopt deze stijgende lijn komend jaar voort te zetten en heeft dan ook weer bijzondere exposities gepland om bezoekers te trekken. Vanaf juli wordt er een tentoonstelling gewijd aan juwelen uit de periode van de art nouveau. Hierbij wordt ook een onbekend juweel van René Lalique getoond.
Eind 2019 zal de tentoonstelling Koninklijk Licht van start gaan. Bijzondere objecten van deze expositie zijn de kroonluchter, die René Lalique heeft vervaardigd voor de toenmalige Prinses Juliana, en een servies van de Engelse koninklijke familie.

“Door de explosieve groei van het museum, is een overgang naar De Commanderij noodzakelijker dan ooit”, zeggen Melssen en Janssens. Aannemer Claus werkt door aan de restauratie van de oostelijke aanbouw en traptoren van het historische pand in hartje Doesburg. In 2018 is een torenspits geplaatst op de traptoren (foto) en is het dak vervangen. Hiermee is het oude Riddergebouw weer beschermd tegen weer en wind. Daarnaast zijn in december 2018 de deuren van de holografische ruimte geplaatst (foto).

Deze belangrijke onderdelen van de restauratie zijn financieel mogelijk gemaakt door respectievelijk De Ridderlijke Duitsche Orde en de familie Vroom-Van Ark. Tegelijkertijd wordt er met hulp van verschillende partijen hard gewerkt aan het verkrijgen van de benodigde gelden om de restauratie te voltooien. “Wij vertrouwen erop dat deze aanpak over niet al te lange tijd tot succes leidt. Door de sterk verbeterde financiële positie van het museum wordt het mogelijk zelf een geldelijke bijdrage te leveren aan de restauratie, waardoor het voor partijen interessanter wordt te participeren of te subsidiëren”, aldus Melssen en Janssens. “We zijn er zeker van dat de groei van het Lalique Museum ook in 2019 zal blijven toenemen. Een groei die niet alleen ten goede komt aan het Museum, maar ook aan de stad Doesburg.”

Lees ook

Escape room in de Galluskerk

ANGERLO – Vanaf vrijdag 11 juni is er een een online escape room spelen, die …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.