Ik vind: Samen eten is gezelliger!

Samen eten is gezelliger! Dat staat al drie jaar op het menu van restaurant Grotenhuys in Doesburg. En toch is het restaurant in appartementencomplex Grotenhuys per 1 januari abrupt gestopt met de verzorging van maaltijden tijdens het weekend. De bewoners moeten het in het weekend nu noodgedwongen met een magnetronmaaltijd op hun kamer doen.

Reden voor de SP Doesburg om polshoogte te gaan nemen. Een grote groep oudere bewoners van het complex was gewend samen met anderen koffie te drinken in het restaurant en ‘s avonds gezamenlijk te eten. Nu deze voorziening is weggevallen maken familie, mantelzorgers en zorgverleners zich ernstig zorgen om deze groep. De emoties zijn hoog opgelopen bij de kwetsbare groep bewoners en hun directe omgeving. De bewoners eten niet als ze alleen zijn, hebben geen magnetron of weten niet hoe deze werkt en slaan daarom hun maaltijden in het weekend helemaal over. ‘Als ik in m’n eentje moet eten, eet ik liever helemaal niet’, zei één van de getroffen ouderen tegen me. Het gezamenlijk eten is ook een goede remedie tegen eenzaamheid.

Sinds oktober hebben de werknemers van Circulus-Berkel op vrijwillige basis de maaltijden in het weekend bereid. Nu onderhandelingen met gemeente Doesburg na ongeveer een jaar definitief zijn stukgelopen, zal het restaurant per 1 april helemaal gaan sluiten. Er heerst grote onrust bij de bewoners, maar ook bij de mensen die vanuit de participatiewet op deze leer- en werkplek geplaatst zijn.
Hoewel het dus al maanden bekend was dat dit probleem zich voor zou doen, is er geen oplossing bedacht voor de groep mensen die afhankelijk is van de maaltijdverstrekking. Nadat de bewoners geïnformeerd zijn over dit besluit hebben ze een brief ontvangen met de vraag wat hun wensen zijn. Dit is toch mosterd na de maaltijd? De SP vindt dit onacceptabel en eist van de wethouder dit per direct op te lossen.

Nicole Hammink, raadslid SP gemeenteraad Doesburg

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.