Home / Rheden-Regiobode / Ik vind: Podiumregeling Rheden

Ik vind: Podiumregeling Rheden

Op 29 januari komt het voorstel voor een nieuwe podiumregeling in de Rhedense gemeenteraad. De huidige regeling zorgt ervoor dat verenigingen, Filmhuis Dieren en RhederArt de schouwburgzaal van Theothorne met korting kunnen huren. De verhuurder legt daarover verantwoording af bij de gemeente, hij krijgt geen subsidie voor zijn bedrijf, maar voor de verhuur van de zaal. Daar wordt tot groot plezier van onze inwoners veel gebruik van gemaakt.
In 2016 en 2017 hebben wij in afwachting van een blijvende regeling moties ingediend die door de gehele raad zijn aangenomen, om te zorgen dat die voorstellingen doorgingen in afwachting van een nieuwe regeling. In de motie van 2017 staat dat de huidige regeling mogelijk kan worden voortgezet. Het is immers de bedoeling dat er een blijvende regeling komt. Dat zouden we regelen in een nieuwe cultuurnota. Maar doordat die nota er niet is, is er geen nieuw kader.
Het voorstel van 29 januari met nieuwe kaders blijkt onvoldoende zekerheid te bieden voor de huurder van het zalencomplex in Dieren. Het geld gaat dan via RhederArt en Filmhuis en zij huren dan een zaal, waarbij ze kunnen kiezen tussen Theothorne in Dieren en K13 en Studio26 in Velp. Het eindresultaat kan zijn dat de huidige huurder stopt. Dan moet er een nieuwe huurder worden gezocht en wat als dat niet lukt?
Dan verliest Dieren, na in het verleden al het zwembad, zijn podiumvoorziening en hart van zijn culturele leven. Maar dat niet alleen. Want de sportverenigingen die gebruikmaken van de Sporthal Theothorne raken hun sportcafé kwijt. Dat zorgt voor onrust. Want die verenigingen zijn dan de mogelijkheid voor het houden van toernooien kwijt. Een sportcafé is wel een voorwaarde voor het organiseren van een sporttoernooi. Zij zullen dan minder gebruikmaken van de sporthal, waardoor de gemeente huur misloopt. Het eindresultaat levert in bovenstaand geval dus alleen maar verliezers op.
Wij willen het niet zo ver laten komen en zijn samen met de SP begonnen met het stellen van vragen en het opstellen van een actieplan. Want een nieuwe podiumregeling die allereerst bedacht is voor Theothorne, zonder draagvlak bij de huurder, zorgt voor het verlies van de podiumvoorziening in Dieren.
We hebben dan wel een nieuwe podiumregeling, die operatie is dan geslaagd, maar de patiënt ….. Snapt u het?

namens de fractie van GPR Burgerbelangen
Magda Rook

Lees ook

Fietser geschept door auto in Laag-Soeren

LAAG-SOEREN – Op de kruising van de Badhuislaan met de Harderwijkerweg in Laag-Soeren heeft woensdagavond …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.