Ik vind: Moment van bezinning

Ik ben een van die lezers van de politieke columns, wekelijks aangeboden door de gemeente Rheden in de Regiobode. Door wat ik afgelopen week las, voelde ik me echt geroepen om te reageren. Wat beweerde namelijk de fractiesecretaris van D66, mevrouw Mulckhuyse: ‘de klimaataanpak kan niet zonder voedseltransitie’. En zij heeft gelijk: minder vlees eten, minder melkproducten consumeren, een transitie naar duurzame veehouderij… het staat allemaal aan de basis van een gezond(er) leefklimaat.
En dit wordt allemaal neergelegd bij ons, de consument! Terecht, want wij zijn toch degenen die deze producten in te grote hoeveelheden naar binnen werken.

Maar deze ‘Mulckhuyser-uitspraak’ was niet de reden dat ik begon met dit schrijven, het was het feit dat deze D66-uitspraak komt nadat de gehele fractie zich slechts een jaar geleden nog uitsprak vóór de komst van een megastal met 468 dieren in de Ellecomse polder. De 1.623 handtekeningen van de dorpsbewoners van Ellecom en de Steeg, die tegen de komst van deze megastal waren, werden compleet genegeerd.
De geflatteerde Milieu Effect Rapportage, het gegoochel en gedraai met cijfers van landgoed Middachten werden, ondanks herhaalde vragen en verzoeken van andere fracties en bezorgde burgers, niet verder gecontroleerd op waarheden (of onwaarheden).
De betrokken D66-wethouder Olland, inclusief de complete fractie van D66, draaide het hoofd de andere kant op en stemde mee met de politieke partners CDA, VVD, CU + de landgoedeigenaar en dus …. voor de komst van de megastal.

Maar nu een andere kant van het verhaal: hoe zal die aanstaande megastal-agrariër zich nu voelen? Hij heeft van de Rhedense gemeenteraad groen licht gekregen, want het bestemmingsplan is goedgekeurd. Maar wanneer de boer nu goed naar diezelfde D66-fractie luistert, hoort hij ze roepen dat zijn producten niet duurzaam zijn.
Sterker nog: D66 adviseert dat wij (de consumenten) voor andere producten moeten kiezen en dus zijn producten niet moeten afnemen. Met vrienden als het Rhedense D66 heeft deze boer geen vijanden meer nodig.
Het negerend gedrag van de fractie van D66 naar de Rhedense burgers vind ik dieptriest, juist omdat we in een tijd leven dat er wordt aangedrongen op burgerparticipatie. Anderzijds vind ik dat de toekomstige boer een oor aangenaaid wordt en dat in een tijd dat de boerenbedrijven met bosjes over de kop gaan.

Rob Hofland,
Ellecom

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.