Huisartsenpost Rijnstate óók voor Dierense patiënten

VELP – De Huisartsenpost bij het ziekenhuis in Velp is vanaf deze week gesloten. Mensen die ’s avonds of in het weekend zorg nodig hebben, moeten nu uitwijken naar de nieuwe post bij Rijnstate in Arnhem. Ook mensen uit Dieren die liever naar Zutphen zouden gaan.

De verhuizing biedt voordelen voor de zorg, laat huisartsenorganisatie Onze Huisartsen weten. De nieuwe huisartsenpost is, samen met de dienstapotheek, gevestigd bij de Spoedeisende Hulp van ziekenhuis Rijnstate. Hierdoor hoeven mensen die zich bij de huisartsenpost melden en toch verdere spoedeisende hulp nodig hebben, niet verder van Velp naar Arnhem door te reizen.

Er is nogal wat onduidelijkheid over de keuze van huisartsenpost. Met name in Dieren, waar veel mensen liever naar Gelre Ziekenhuis Zutphen gaan. Toch zijn ook zij aangewezen op de Arnhemse post. Eric Scheppink, directeur van Onze Huisartsen, legt uit: “De huisartsen in Dieren zijn aangesloten bij de Huisartsenpost in Arnhem. Dat betekent dat zij de diensten in avond, nacht en weekend met elkaar delen. Patiënten van deze huisartsen worden dan ook altijd doorverwezen naar de Huisartsenpost in Rijnstate.”
Hierop wordt één uitzondering gemaakt voor patiënten die al in Zutphen onder behandeling zijn van een specialist. Mensen die met spoed zorg nodig hebben met betrekking tot die lopende behandeling, kunnen worden doorverwezen naar Zutphen. Dit beslist de huisartsendienst in Arnhem, die het eerste aanspreekpunt blijft. Overigens komt dit volgens Scheppink niet vaak voor, de meeste mensen in zo’n situatie nemen in een spoedgeval al direct contact op met de behandelend arts.

Dat er onvrede is in Dieren, waar mensen gezien de afstand toch vaak liever naar Zutphen willen, begrijpt Scheppink. “Waar je grenzen trekt, krijg je grensgevallen. Maar het is nu eenmaal zo dat de Dierense huisartsen hun diensten delen met hun collega’s in regio Arnhem, dus moeten patiënten naar Rijnstate.” Hij benadrukt dat dit nog steeds medisch verantwoord is. “Wie met spoed zorg nodig heeft, moet 112 bellen. Voor gevallen die dringend zijn, maar geen spoed, staat een uur. En iedereen binnen de regio kan Rijnstate binnen een uur bereiken.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.