Hoogstambrigade in Brummen opgericht

BRUMMEN – Eind december is in de gemeente Brummen een hoogstambrigade van start gegaan. De brigade, bestaande uit ruim tien vrijwilligers, is in de afgelopen periode opgeleid door hoogstamfruitdeskundige Michael Witjes van de Stichting Landschapsbeheer Gelderland.

De leden van een hoogstambrigade hebben zelf een hoogstamboomgaard in eigendom of werken als vrijwilliger in bijvoorbeeld het Voedselbos. Na de opleiding is de brigade zelfstandig aan de slag gegaan op een erf van één van de deelnemers. De leden snoeien gezamenlijk elkaars bomen of hoogstambomen die aan hun lot zijn overgelaten. Ook boomgaard-eigenaren die het onderhoud zelf niet meer kunnen verzorgen, kunnen een beroep doen op de brigade.
De brigade heeft als doel om hoogstamboomgaarden zoveel als mogelijk te laten bestaan. Productie is ondergeschikt aan vorm en kwaliteit van de bomen. Daarnaast is het zo dat de hoogstamboomgaard niet alleen belangrijk is voor het behouden van oude fruitrassen, maar zij biedt ook veel ruimte voor dieren en planten. Door de Stichting Landschapsbeheer Gelderland is een speciale gereedschapskar met geselecteerd gereedschap beschikbaar gesteld. Ook wordt er nascholing gegeven door de SLG. De werkdagen zijn voornamelijk in de winter en op zaterdag. Dit project wordt mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland en de gemeente Brummen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.