Home / Alle-Regiobode / HoogOverijssel roept op: ‘dien zienswijze in tegen vliegroutes Lelystad’

HoogOverijssel roept op: ‘dien zienswijze in tegen vliegroutes Lelystad’

REGIO – Stichting HoogOverijssel heeft minister Van Nieuwenhuizen gevraagd om meer tijd te nemen voor het Luchthavenbesluit Lelystad Airport. “De zienswijzeperiode, die vrijdag 11 januari van start ging, is anders volledig voor de bühne”, stelt voorzitter Jan Rooijakkers.

Jan Rooijakkers is voorzitter van de Stichting HoogOverijssel, die vecht tegen de toekomstige laagvliegroutes vanaf Lelystad Airport. Hij legt uit wat er volgens hem niet klopt aan de inspraakprocedure rondom het Luchthavenbesluit. “De minister wil het besluit tegelijkertijd voorleggen aan de bevolking en aan de Tweede Kamer. Oftewel, alle zienswijzen die burgers, gemeenten en provincies in gaan brengen, krijgt de Tweede Kamer niet te zien voordat deze zelf een oordeel moet vormen over het besluit. Dat is hoogst ongebruikelijk en kan in Nederland door een kleine maas in de wet alleen bij besluitvorming voor vliegvelden.”
HoogOverijssel vraagt de minister nu om van deze maas in de wet geen gebruik te maken. “Bij alle besluiten voor grote projecten, zoals nieuwe snelwegen of spoorwegen, besluit de Kamer pas als alle inspraak- en zienswijzenprocedures zijn afgerond. Zodat de politiek de ingebrachte standpunten vanuit de bevolking, maar ook vanuit gemeenten en provincies kan meewegen. Alleen de luchtvaart ontspringt de dans. Wij vinden dit ongehoord en vragen de minister met klem om het besluit pas in de Tweede Kamer in te brengen als de zienswijzenperiode is afgerond en alle zienswijzen zijn beantwoord. Net als bij ieder ander ruimtelijk project”, aldus Rooijakkers.

Gea de Wit-Verweij, eveneens van HoogOverijssel, voegt hieraan toe: “Eén van de grondwaarden van minister Cora van Nieuwenhoven is het vertrouwen herwinnen van de bevolking. Met deze handel en wandel echter overschrijdt ze wederom de norm om dit vertrouwen terug te krijgen. Ze schaadt respectloos de inbreng van de inwoners, lokale en provinciale bestuurders in Overijssel, Gelderland, Friesland, Drenthe, Flevoland en Noord-Holland, die ze nog niet eens heeft ontvangen. Inbreng, die burgers en collega-overheden tijd en moeite vraagt, maar die in een democratisch stelsel gebruikelijk is. Bijzonder dat luchtvaart en luchthavens ook hier boven wet- en regelgeving uitstijgen.”

Jan Rooijakkers denkt dat de minister met dit besluit zo snel mogelijk Lelystad Airport wil openen. “Daarmee zullen de vliegtuigen straks via absurde laagvliegroutes boven Noord- en Oost-Nederland aan- en uitvliegen. Dit willen wij koste wat kost voorkomen. Eenmaal laagvliegroutes, altijd laagvliegroutes. Daarom roepen wij iedereen toch op om een zienswijze in te dienen en de minister te vertellen dat dit niet kan.”
HoogOverijssel werkt momenteel samen met de actiegroepen tegen laagvliegen (SATL) aan een voorbeeld-zienswijze die iedereen naar eigen inzicht kan aanpassen en indienen. Deze zienswijze wordt in de loop van januari via de websites van de actiegroepen ter beschikking gesteld.

www.hoogoverijssel.nl

Lees ook

Business & Shopping: Corbeek Tweewielers viert jubileum met E-bike Opstapdagen

DIEREN – Het is al weer 12,5 jaar geleden dat Michel Corbeek zijn eigen zaak …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.