Home / Alle-Regiobode / Foi, Foi: Tuinieren

Foi, Foi: Tuinieren

Ut liek zo eenvoudig, un bitje tuinieren, maar dat völt wel un bitjen tegen. Ie mot d’r wel aardig wat verstand van hebben a’j wat moois van de grond af wil halen. Ut is niet gauw effen de grond umme spaaien (spitten) en dan d’r rap wat inzeeien of poaten. D’r kump niks van terechte. Ie mot alles met veul zörgen en liefde doen, dan kump ut goed.
Dit verhaaltjen, dat ik pas elejen heuren in disse streek, hef ok met ut tuinieren te maken. De man wördt d’r nog vake mee eploag. Maar ondertussen hef hee wel ut tuinieren eleerd.
A’j helemoal gien verstand heb van poaten en zeeien dan völt ut zeker ok niet mee. Ie mot krek weten wanneer ut spul de grond in mot en wanneer ut goed kan wèzen. D’r kump nog heel wat kieken um un mooie krop sla van oe eigen grond te halen. Zo bint döppers en slabonen ok zeker niet gemakkelijk. Veural de döppers (doperwten) gif de tuinman vake argenis. Eerst a’j ze epoat heb kump de mussen d’r op af. En vake bint d’r heel wat in de buurte, al zek de geleerden dat d’r weinig bint. Veural bie dreug weer pik ze de aarten uut de grond. As ze begint te kienen (uutlopen) bint ze nog meer in trek. Vake mo’j d’r gaas oaverhen leggen anders kump d’r weinig oaver. En ze dan bluuit en de döppers d’r an komp binnen de mussen d’r weer bie um ze uut de basten(peulen) te pikken. A’j ze dan eindelijk könt plukken zut moeder vake bie ut döppen nog dat ze veur de helfte verpierd bint….
Slabonen (sperziebonen) wördt heel veul verbouwd deur de tuinliefhebbers. De beuntjes van eigen land bint ok veul lekkerder as uut de winkel. Maar ok hier mo’j un bitje geluk hebben met ut weer. Veul règen is niet goed.
Un man die ok heel veul van tuinieren hield, had un hardstikke mooie moestuin. Alle gruuntes stonden d’r mooi bie.
In un goed joar had de man bar veul bonen in de tuin. Ze gruuien as kool. Hee had d’r veuls te veul. Moeder had al flink wat in de vriezer emaak. Maar d’r kwamen d’r nog meer an. Probleem was dat hee met zien vrouw op vakantie ging. Zien breur zol oppassen op ut huus, tuin en dieren. Hee zei d’r bie, dat hee de slabonen as die goed waren, wel weg mocht geven of zelf inmaken. Hee had d’r toch veul te veul.
De breur passen goed op ut spul en zag dat de bonen al goed waren. Ze begonnen al un bitjen gèèl te wörden. “Die mot ik plukken en maar weggeven”, dacht hee. Alle pollen wörden noa ekeken en af epluk. De breur vond dit nog wel mooi wark.
Maar owee, wat kan d’r gebeuren a’j d’r gien verstand van heb. Toen zien breur weer kwam van de vakantie ging hee umlieks noa de tuin en wat zag hee.? Alle bonenpollen kaal. “Keerl”, zei hee, “wat he’j noe edoan? Ie heb mien bruune bonen(hardbasten), die doar stonden um riepe te wörden, ok epluk. Dat mos niet!”. De oppasser snap ut toen ok wel dat de beuntjes toch niet lekker op ut bord waren ewes…..

Goed goan,
Martien,
de Platschriever uut Loenen

Un gloepens best 2019 met weinig trammelant ewenst…

Lees ook

Retrospectief: Biezemanboerderij in Loenen

Tot 1967 stond op de hoek Reuweg-Horstweg dit oude boerderijtje. In de laatste periode woonde …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.