Home / Doesburg-Regiobode / Filmhuis Doesburg eert regisseur Bernardo Bertolucci.

Filmhuis Doesburg eert regisseur Bernardo Bertolucci.

DOESBURG – Filmhuis Doesburg eert de Italiaanse filmmaker Bernardo Bertolucci en vertoont zondag 20 januari zijn film Io e Te. Op vrijdag 18 en woensdag 23 januari is daarnaast de Franse film Au Revoir là-Haut te zien. Alle films beginnen om 20.00 uur en draaien in de filmzaal van Het Arsenaal.

Bernardo Bertolucci, een van de groten van de Italiaanse cinema, overleed vorig jaar november. De regisseur brak in 1970 dor met Il Confrirmista, maar verzoorzaakte pas echt opschudding toen hij in 1972 met Marlon Brando Last Tango in Paris maakte. De film veroorzaakte een behoorlijk schandaal vanwege de seksscènes, die al snel gecensureerd werden. Bertolucci scoorde later met Novecento, een vijf uur durende film met Robert de Niro en Gérard Depardieu, en won in 1987 maar liefst negen Oscars met The Last Emperor. Daarna werd het moeilijk om deze successen te evenaren.
In 2013 kwam Bertolucci naar Nederland om de film Io e Te te presenteren, een intiem portret en de langverwachte verfilming van de bestseller van Niccolò Ammaniti. Puber Lorenzo wil het liefst met rust gelaten worden en alleen zijn. Zijn moeder maakt zich ernstig zorgen en Lorenzo is zich daar pijnlijk van bewust. Om aan zijn verplichtingen te ontkomen verzint hij een handige leugen, waardoor hij een hele week alleen in Rome kan zijn. Zijn plannen vallen echter in het water wanneer plotseling zijn halfzus Olivia voor de deur staat.
Io e Te werd Bertolucci’s laatste film. Filmhuis Doesburg vertoont de film zondag 20 januari, voorafgegaan door een korte inleiding. Na afloop worden een hapje en drankje geserveerd.

De Franse film Au Revoir là-Haut draait vrijdag 18 en woensdag 23 januari. Deze speelt zich af in november 1918, een paar dagen voor de wapenstilstand. Edward Péricourt redt Albert Maillard van een gewisse dood. De twee mannen hebben niets met elkaar gemeen, totdat luitenant Pradelle door zijn bevel voor een zinloze aanval hun lot met elkaar verbindt. Na de oorlog probeert ieder weer de draad op te pakken. Pradelle staat op het punt een fortuin te maken over de rug van de doden, terwijl Albert en Edward een monumentale oplichterij op touw zetten.

www.filmhuis-doesburg.nl

Lees ook

Digitaal café Doesburg weer van start

DOESBURG – Het Digitaal Café Doesburg gaat maandag 10 mei weer van start. Dit is …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.