Home / Alle-Regiobode / Een Stief Kwartiertje: Versus

Een Stief Kwartiertje: Versus

Het jaar loopt op z’n end en een deel van de mensheid heeft dan de neiging terug te kijken, terwijl een ander deel juist de blik op de toekomst wil richten; het heden versus het verleden. Een compromis ligt voor de hand en is wellicht het verstandigst, want wat kun je zeggen over de toekomst als je het verleden niet kent.

Het was dan ook een jaar waarin de tegenstellingen de boventoon voerden met ons klimaat bovenaan, met stip. Het regende waarschuwingen, maar onderwijl droogde bij ons de grond verder uit, terwijl op andere plekken in de wereld de wateroverlast alle goede bedoelingen wegspoelden. Steeds duidelijker wordt dat de opwarming van de aarde grote gevolgen heeft voor de leefwereld van planten, dieren en mensen, maar de aanpak van de oorzaken gaat – alle klimaatconferenties, alle klimaattafels ten spijt – nog steeds in tegengestelde richting. Onderwijl zijn duizenden vrijwilligers in het veld drukdoende het leven aldaar te redden, werken we aan duurzaamheid, stellen nu een Deltaplan op voor de terugkeer van biodiversiteit en racen we tegen de klok in. Werkelijkheid versus idealen. We zijn de natuur ontgroeid, terwijl de natuur wanhopig probeert aan te haken. Voor mens en milieu wordt het aanhaken versus afhaken.

Veel bedrijven zijn enerzijds drukdoende de werkprocessen te verduurzamen, maar anderzijds stoten ze nog steeds te veel rotzooi uit, waarvoor ze geen CO2-heffing betalen tot groot ongenoegen van de milieuclubs, want het verhoogt de tegenstelling: het bedrijfsleven versus de burger.
Meer economische groei veroorzaakt meer ecologische schade, hoezeer we het eerste omhelzen en het laatste ook betreuren. Ons landje vergroent nagenoeg het minst in Europa. Onderwijl wordt op universiteiten en technische hogescholen fantastisch werk verricht en perspectieven op allerlei terreinen ontwikkeld om ons onafhankelijk van fossiele brandstoffen te maken. We zijn in veel opzichten een rijk land, we zouden voorop moeten lopen. Feitelijkheid versus ambitie.
Minder plastic, minder vliegen, minder autorijden roepen we almaar, terwijl het gebruik ervan toeneemt. De plasticsoep uit de zee vissen heeft alleen zin als we er niets meer ingooien. Protesteren tegen uitbreiding van vliegveld Lelystad is alleen waarachtig als we minder vliegen. Boodschappen kunnen prima gehaald worden op de fiets. Reizen moeten we met de trein. Meer versus minder.

We kennen nu al heel lang vrede in ons werelddeel, maar ondertussen worden de verhoudingen meer en meer op scherp gesteld. Het populisme en nationalisme groeien en heel veel landen zijn druk met herbewapening. Vrede versus angst. Binnenkort rollen er weer tanks over de Veluwe, weliswaar op de militaire oefenterreinen en laten we hopen dat ze daar blijven.

De leiders in de landelijke, provinciale en gemeentelijke besturen worden vriendelijk doch dringend verzocht meer verbinding te maken met de mensen waarvoor ze werken. De kloof en daarmee het wantrouwen tussen de politiek en het publiek dient geslecht te worden. Verbinding versus opgave.

Zo is deze krant wellicht geheel te vullen met tegenstellingen, zaken die wel of niet goed gaan, maar beter kunnen, beter moeten. Het is nog vreedzaam op de Veluwezoom, daar doet de steekpartij op het station in Dieren niets vanaf, al moeten we het signaal niet negeren. Onze beschaving zal niet zo snel ten onder gaan, al is grote waakzaamheid geboden. We naderen het omslagpunt; erop versus eronder.
Het is goed om aan een nieuw jaar hoopvol te beginnen, er is immers altijd een keuze en elk nieuw jaar biedt nieuwe kansen. Ik wens u en ons het allerbeste.

Desiderius Antidotum

Lees ook

Een Stief Kwartiertje: Gezonde leefstijl

Gezondheid wordt over het algemeen gezien als de belangrijkste factor voor een goed en gelukkig …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.