Home / Alle-Regiobode / Een Stief Kwartiertje: Nauw verbonden

Een Stief Kwartiertje: Nauw verbonden

We zijn weliswaar alweer ruim een week op weg in het nieuwe jaar, maar in deze eerste column van 2019 moeten toch eerst de beste wensen voorbijkomen en even teruggeblikt worden op de jaarwisseling, waarbij we opnieuw konden vaststellen dat een nieuwjaarsochtend is als een oudejaarsavond. De nieuwjaarsochtend en de oudejaarsavond klinken in alles tegengesteld, maar zijn heel nauw met elkaar verbonden, zo nauw zelfs dat ze samen symbool staan voor een jaar in een mensenleven met al haar lief en leed. Elk nieuw jaar is niet meer dan een voortzetting van het oude, slechts aangevuld met een handvol hoop.

Direct in het nieuwe jaar wensen we elkaar het allerbeste, veel geluk en vooral goede gezondheid. Daarna vieren we het nieuwe jaar, feest dus. De volgende ochtend maken we de balans op, eerst in ons eigen hoofd en daarna nemen we de schade op die het ‘feest’ in de samenleving heeft opgeleverd. Een feest tussen aanhalingstekens is een ander feest dan zonder. Gelukkig vieren de meeste mensen een heel gezellig samenzijn, maar bij het andere ‘feest’ kijken we hoeveel vuurwerkslachtoffers er zijn gevallen, hoeveel doden er zijn geteld, hoeveel politieagenten en ambulancemedewerkers door allerlei ‘feestende figuren in hun werk zijn belemmerd, hoeveel auto’s en prullenbakken in vlammen zijn opgegaan en vooral hoeveel mensen naar de spoedeisende zorg zijn gebracht in verband met overvloedig alcohol- en/of drugsgebruik. Of het geheel overziend mee of tegenvalt hangt af waar je de norm legt.

In een beperkt aantal uren komt er eigenlijk een heel jaar voorbij, een jaar waarin we elkaar het beste wensen, we hoopvol waren en waarin er veel zaken goed en veel zaken niet goed zijn gegaan. Misschien kunnen we zeggen dat het Scheveningse vreugdevuur ook symbool daarvoor staat. Het wordt tegen oudjaar met gloed op de wangen opgebouwd om de verbondenheid in de samenleving te vieren en om de traditie maar ook de rivaliteit met de buren in stand te houden en het uiteindelijke resultaat is dat bij het begin van het nieuwe jaar er wederom in verbondenheid en ook met de gloed op de wangen gewerkt moet worden om te zorgen dat niet het hele dorp in de hens gaat.

Gelukkig is het op de Veluwezoom betrekkelijk rustig gebleven. Voor zover mij bekend zijn bijzondere incidenten uitgebleven en gaan we met elkaar proberen er een goed jaar van te maken, waarbij de boer en de mensheid voortploegt, of zo u wilt, voortploetert.
We leven in een hectische tijd, we willen en moeten van alles, we kunnen van alles, althans degenen die de middelen daartoe hebben. We stressen wat af en de burn-out lijkt langzaam maar zeker uit te groeien tot een volksziekte. We leveren ons vrijwillig al dan niet bewust uit aan allerlei digitale goden, die zeggen het beste met ons voor te hebben maar in de praktijk veelal aan zichzelf denken. Een behoorlijk volksdeel slikt antidepressiva om overeind te blijven en dat allemaal in een land dat tot de veiligste en welvarendste ter wereld gerekend wordt en waarbij de levensverwachting steeds meer wordt opgerekt. De oudjaarsavond ligt zo dicht bij de nieuwjaarsochtend.

Wanneer u hard wilt werken en toch rustig aan wilt doen en dat niet als een absolute tegenstelling wilt zien dan biedt onze omgeving een unieke kans. U kunt veerpontbaas in Bronckhorst worden. De oude baas stopt ermee en zoekt een opvolger. Uiteraard heeft ook dat vak zijn mooie en minder mooie kanten, maar uw verleden en toekomst zijn dagelijks te overzien; nauw verbonden.

Desiderius Antidotum

Lees ook

Retrospectief: Hotel Brinkhorst in Ellecom

Ellecom had in de negentiende eeuw grote aantrekkingskracht op toeristen. Vakanties speelden zich in die …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.