Home / Alle-Regiobode / Een Stief Kwartiertje: De vlag

Een Stief Kwartiertje: De vlag

Op het moment dat deze krant op uw deurmat ploft, zullen de vlaggen wellicht gestreken zijn en is Nashville weer een gewoon Amerikaans stadje, christelijk en conservatief. De Veluwezoom heeft gelukkig weinig Amerikaans, maar de Nashville-verklaring heeft de regio toch niet onberoerd gelaten en het is dus goed om eens te bezien hoe het met de gewraakte denkbeelden bij ons gesteld is. Ik kan u bij voorbaat geruststellen, de grens van de biblebelt verschuift niet onze kant op. De Nashville-verklaring heeft echter aangetoond dat er nog een wereld te winnen is, al heeft eenieder het recht zijn of haar eigen denkbeelden te koesteren; het handelen ernaar is van wezenlijker belang.

Op een aantal gemeentehuizen wapperde de Nashvillevlag. In Rheden beklom de burgemeester zelf het dak met alle ambtenaren die zich op dat moment even homo, hetero en LHBT’er voelden – dat kan, want iedereen heeft wel iets biseksueels in zich – om aldaar de vlag te hijsen. In Brummen wapperde die toen al, evenals in Bronckhorst en daar zelfs samen met de nieuwe Achterhoekvlag.
Alleen in Doesburg werd de vlag niet gehesen en ik heb er geen verklaring voor kunnen vinden. Wellicht vindt men daar dat de seksen overal en altijd in het stadje geaccepteerd en vertegenwoordigd zijn als gelijken in de samenleving en dan hoef je dat niet perse al vlaggend uit te dragen. Dat is wel een hele opgave overigens. Van Rozendaal is het mij ook niet bekend, maar door de straffe liberale wind, die daar permanent waait, zou de wapperende vlag in het hele dorp te horen moeten zijn.

Op veel kerkgebouwen werd de vlag gehesen, zo ook in Loenen. Ik veronderstel dat nagenoeg alle gelovige en ongelovige Loenenaren het ermee eens zullen zijn, al was het vlaggen daar eigenlijk een overbodig signaal. In Loenen was juist een week eerder het tegenovergestelde van de Nashville-verklaring aan het protestantse volksdeel gepresenteerd; er is een homofiele dominee aangesteld, die ook nog eens zijn vriend meenam, allebei praktiserend. Het is een gruwel voor elke rechtgeaarde SGP´er, maar de christenbroeders in onze regio richten hun blik niet zuidwaarts richting de Veluwezoom, maar voornamelijk noordwaarts, want daar zitten hun geloofsgenoten. Ach, iedereen mag zijn of haar eigen richting bepalen en de Nashville-geaarde christenbroeders mogen er een bijbelse draai aan geven, als ze maar niet de ander uitsluiten. Het gelukzalige voor strenggelovige mensen is dat ze overtuigd zijn van iets dat we niet zeker kunnen weten.
De benoeming zegt zelfs meer dan het wapperen van een vlag, want een vlag is een vorm van uiterlijk betoon, maar een benoeming van een homoseksuele dominee is een dieper en breder betoon aan de mens en zijn religiositeit. Het siert de Loenenaren. Het vlaggen is een mooi gebaar, maar zegt lang niet alles, want het gaat om het handelen naar eer en geweten, waarbij het absolute uitgangspunt moet zijn dat niemand op grond van zijn of haar geaardheid uitgesloten mag worden.

Het is te hopen dat er geen vlaggencultuur ontstaat, want er zijn nogal wat kwesties die de mensen niet onberoerd laten. Bij de ophef in de afgelopen weken zijn er nogal wat vlagsuggesties gelanceerd, voor het een of tegen het andere. Er zou eigenlijk maar één vlag overal en altijd moeten wapperen en dat is de vlag van de universele rechten van de mens, maar die vlag bestaat niet. Misschien is dat maar goed ook, want – alle goede intenties ten spijt – wie kan die dagelijks met een gerust geweten uithangen.

Desiderius Antidotum

Lees ook

Business & Shopping: Corbeek Tweewielers viert jubileum met E-bike Opstapdagen

DIEREN – Het is al weer 12,5 jaar geleden dat Michel Corbeek zijn eigen zaak …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.