Home / Alle-Regiobode / Een Stief Kwartiertje: Boeven

Een Stief Kwartiertje: Boeven

Het is al vaker gesignaleerd: de onderwereld kruipt langzaam maar zeker de Veluwezoom op. Tot nu toe is Noord-Brabant de meest innovatieve provincie als het gaat om het illegaal scheppen van geld, maar om de slag met politie en justitie te vermijden trekken de boeven met hun witte boorden over hun besmette blazoen noordwaarts om hier hun ondermijnende praktijken voort te zetten. We krijgen hier een keur aan criminelen: van de gewone huis, tuin- en garage-inbreker tot de ordinaire overvaller (beide varianten zijn momenteel erg actief in Beekbergen) en dan nog die duistere digitale deugniet en tot slot de in driedelig grijs verklede boef. Natuurlijk waren alle varianten al enige tijd hier actief, maar een aantal daarvan woekert.

De boodschap wordt steeds luider: we moeten ons voorbereiden op een invasie van geboefte en het goede antwoord vinden. Onze premier heeft al het ‘goede voorbeeld’ gegeven door voor te stellen om het tuig eigenhandig in elkaar te slaan. De burgemeester van Brummen, Alex van Hedel, ook VVD, was hem net een kaakslag voor door in zijn nieuwjaarstoespraak te beloven om iedereen die dreigend en/of bedreigend zijn gemeentegrens over durft te steken er eigenhandig weer uit te slaan. Van Hedel is klein maar dapper; in zijn naam zit held verborgen. Maar ja, een burgemeester die eigenhandig te werk gaat ondermijnt de politie en daarmee zijn eigen positie. De bokshandschoenen zijn meer symbolisch dan stoer.

De burgemeester van Rheden, Carol van Eert, gaat subtieler te werk, want afgaande op zijn naam is het zijn eer te na met de georganiseerde misdaad op de vuist te gaan, dus roept hij de burgers op in het geweer te komen en het te melden als ze onraad ruiken. Volgens de burgemeester wordt de strijd tussen de onder- en bovenwereld steeds duidelijker aan de Veluwezoom, maar ook diffuser vanwege het feit dat steeds vaker de verbinding tussen de burger en de boef minder zichtbaar wordt, of nog scherper, in elke burger kan een boef schuilen. En duidelijker wordt dat de opsporing van het geboefte steeds meer bij de burgers wordt neergelegd. Voor de gewone boef die op zoek is naar contanten en sieraden zijn er inmiddels in vele buurten whats-appgroepen in het leven geroepen. Die doen hun werk zo goed dat zelfs de politie zich ondermijnd voelt, want ze hebben de boef vaak al ingerekend voordat de politie de computer heeft afgesloten en de gps ingesteld. De burgemeesters hebben in hun werkplan voor dit jaar opgenomen hoe ze hun eigen criminaliteitsbestrijders moeten bestrijden. Eerst maar weer eens een app sturen over de spelregels.

Criminaliteit is een ruim begrip, het betreft alles dat volgens de wet strafbaar is. We kennen echter inmiddels nogal wat figuren en organisaties die proberen de wet zodanig op te rekken dat hun gedrag als maatschappelijk schadelijk gezien kan worden, maar nog niet als strafbaar. Sjoemelen met de regels klinkt niet crimineel, net zoals het algemeen belang slachtofferen ten faveure van het eigen belang. Het is maar hoe je het verkoopt.

Er zit een duistere kant aan de mens, ondanks het veelgeroemde streven naar moreel gedrag.
Echte en vermomde boeven zitten overal: in de kerken, bij de sportverenigingen, bij ondernemingen en zeker bij de farmaceutische industrie; ook de politiek en de overheid zijn niet geheel ondermijningsvrij. Feitelijk zitten boeven in alle geledingen van onze samenleving, alleen geven ze hun ondermijnende activiteiten vaak verhullende namen.
Van Hedel en Van Eert hebben nog heel wat maatschappelijk muren te slechten.

Desiderius Antidotum

Lees ook

Business & Shopping: Corbeek Tweewielers viert jubileum met E-bike Opstapdagen

DIEREN – Het is al weer 12,5 jaar geleden dat Michel Corbeek zijn eigen zaak …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.