Home / Doesburg-Regiobode / Culturele Zondag Doesburg

Culturele Zondag Doesburg

DOESBURG – Doesburg staat zondag 6 januari weer in het teken van Culturele Zondag: de maandelijkse route langs musea, galerieën, ateliers en podia in en rond het historische centrum. Op meer dan 25 adressen staan tussen 12.00 uur en 17.00 uur de deuren open. Er is een breed scala aan kunst, muziek, ambacht en bijzondere producten te ontdekken.

Bij de historische boekdrukkerij De Arend wordt een Koppermaandagprent gedrukt met houten letters. Deze prent op afficheformaat kunnen bezoekers gratis meenemen. Er wordt op Italiaans papier gedrukt in meerdere kleuren. Koppermaandag is een gildefeest, dat stamt uit de Middeleeuwen. Op de eerste maandag na Driekoningen gingen de gezellen/leerlingen met dit drukwerk naar de relaties. De gezellen vervaardigden zelf een kunstwerk voor de Koppermaandag. Zij verwachtten daarvoor enig ‘koppergeld’ te krijgen, waarmee een feestje werd betaald. Dat daarbij menig kop of drinkbeker achterover werd geslagen, laat zich raden. Dit gebruik van het versturen van mooie prenten en kaarten met goede wensen kennen we nog steeds en noemen het nu kerstkaarten. Tijdens de openstelling van De Arend zijn er ook oude kerst- en nieuwjaarskaarten tentoongesteld.

Museum Lalique is gewijd aan het werk van René Lalique, de Leonardo da Vinci van de juwelen en de glaskunst. Daarnaast is er een expositie met bekend en onbekend werk van de beroemde kunstenaar Marc Chagall.

Onder de titel De IJssel als Strijdtoneel, Historische Gevechten langs de Rivier bij Doesburg en Omgeving vindt in Streekmuseum De Roode Tooren een bijzondere expositie plaats. Bij diverse krijgshandelingen in het verleden bleek de strategische ligging van Doesburg voor vriend en vijand van groot belang.

Galerie / Atelier De Swarte Ram gaat in januari dicht. Liesbeth Fonkert gaat verder met haar schilderwerk in haar nieuwe atelier aan de Waterstraat onder haar eigen naam. Dat atelier wordt later in het jaar geopend.

De folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg is gratis te verkrijgen bij de VVV. Daar is ook bekend welke adressen op 6 januari gesloten zijn.

www.culturelezondagdoesburg.nl

Lees ook

Expositie ‘Kom je spelen?’ geopend in Doesburg

DOESBURG – Zaterdag 19 juni werd de expositie ‘Kom je spelen ?’ geopend in het …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.