Home / Doesburg-Regiobode / CDA Doesburg heeft zorgen over stijging afvalheffing

CDA Doesburg heeft zorgen over stijging afvalheffing

DOESBURG – In de raadsvergadering van 20 december heeft het CDA Doesburg grote zorgen geuit over de betaalbaarheid van het afval in Doesburg. Hoewel nu is afgesproken de kosten niet door te berekenen aan de burgers, voorziet de partij een flinke stijging in de toekomst.

Volgens fractievoorzitter Stan Hillenaar is de wethouder door de coalitie eigenlijk met de rug tegen de muur gezet. Hillenaar stelt: “We hebben met elkaar unaniem besloten de kostprijs van de verwerking van het afval niet door te berekenen aan de burgers, maar hebben daarmee het probleem niet opgelost. Tenzij de wethouder wonderen kan verrichten, voorziet het CDA een forse verhoging van de afvalstoffenheffing in de toekomst.”

De afgelopen jaren is in Doesburg een aanzienlijk deel van de kosten voor de afvalstoffenheffing niet gedekt uit de afvalstoffenheffing, maar uit onder andere tijdelijke andere inkomsten of zoals nu uit de algemene middelen. Zo kan de afvalstoffenheffing al enkele jaren relatief laag blijven. “We voorzien problemen”, stelt het CDA. “Omdat de coalitie van Stadspartij Doesburg, VVD en Pvda/GroenLinks in het coalitieakkoord het college de opdracht heeft gegeven belastingen met niet meer dan de inflatiecorrectie te verhogen en een rigide ondergrens van de algemene middelen van 8 miljoen euro heeft vastgesteld,
Wethouder Birgit van Veldhuizen gaf aan dat zij inderdaad geen wonderen kan verrichten: “Dit is een hele grote uitdaging, ik kan niet anders dan dat te onderstrepen.” Wethouder van Veldhuizen zal in het voorjaar met de Kadernota het resultaat van onderzoek naar mogelijke kostenbesparingen inbrengen.

Lees ook

Kilometers druppelslang voor een Fleurige Kade in Doesburg

DOESBURG – Dankzij inzet van de bewoners, medewerking van de gemeente en financiering door diverse …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.