Home / Rheden-Regiobode / Carol van Eert: ‘Het gaat goed in Rheden’

Carol van Eert: ‘Het gaat goed in Rheden’

DIEREN – Het gaat goed in de gemeente Rheden, maar er zijn ook zorgen. Dat zei Carol van Eert, burgemeester van Rheden, maandag tijdens zijn nieuwjaarstoespraak. Die hield hij dit jaar in de brandweerkazerne van Dieren.

Van Eert noemde meerdere ‘hoopvolle’ ontwikkelingen in een ‘misschien wat onzekere wereld buiten onze gemeentegrenzen en onze dagelijkse leefomgeving’. “We mogen trots zijn op wie we zijn en wat we samen met elkaar in onze dorpen, in onze gemeente weten te bereiken.” Er is een groot aantal zaken die we in onze gemeente goed op orde hebben, aldus de burgemeester: “Zo wordt er weer op meerdere plekken gebouwd of zijn concrete plannen daarvoor in voorbereiding. Zo werken we samen met politie en justitie aan de veiligheid van onze wijken en buurten en zien we als resultaat daarvan de criminaliteitscijfers de afgelopen jaren ook echt dalen.” Van Eert roemde ook de inzet van de brandweervrijwilligers in de regio. “Recent nog tijdens Oud en Nieuw. Grote klasse.”

Feitelijk gezien gaat het beter met de economie, aldus van Eert. “De cijfers laten een nadrukkelijke groei zien.” En toch zijn er mensen die dat anders ervaren, bijvoorbeeld omdat ze er niet direct persoonlijk op vooruitgaan. Van Eert: “Laten we opletten voor te grote tegenstellingen in onze samenleving, of ze nu feitelijk zo zijn of dat ze zo door mensen ervaren worden.”

De burgervader heeft ook zorgen over de ‘ondermijning’, de georganiseerde criminaliteit die voor illegale activiteiten gebruikmaakt van diensten van de bovenwereld. “U moet dan denken aan drugshandel en -productie, vastgoed- en zorgfraude, mensenhandel en het witwassen van grote sommen geld. Het speelt zich vaak onder onze ogen af, ook in onze gemeente en regio, maar het is niet altijd direct te zien. Het fenomeen is groter dan u denkt en het is dichterbij dan u denkt en we hebben (of krijgen) er allemaal last van.” Van Eert wil inwoners niet bang maken, maar vraagt ze wel ‘alert te zijn op signalen van deze criminele activiteiten en dan ook te handelen’.

Een ander punt dat Van Eert aansneed in zijn toespraak is duurzaamheid. Rheden wil werken aan een duurzame samenleving met investeringen en oplossingen die toekomst-vast zijn. Het thema van dit jaar in de gemeente Rheden is dan ook Energiek 2019. Komend jaar wil de gemeente samen met de inwoners de opgaven in en voor de samenleving oppakken. Om die samenwerking gelijk in het nieuwe jaar te benadrukken had de gemeente op weg naar 2019 alle bewoners van alles straten in de gemeente met huisnummer 19 uitgenodigd. “Om ons daarmee symbolisch te richten tot alle inwoners van onze gemeente”, aldus van Eert. Hij wenst de inwoners, namens ‘de leden van de gemeenteraad, ons college en onze organisatie, een gezond, veilig en hoopvol 2019 toe’.

 

Foto: Wencel Maresch

Lees ook

Meander leest Meander

VELP – Meander is het nieuwe stripfiguurtje dat kinderen in Rheden wat moet bijbrengen over …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.